Ne-am gandit mult timp cum sa intitulam acest articol: “Ghid de bune practici in procedura darii in plata” sau “Ghid de tepe in procedura darii in plata”. Normal ar fi ca un asemenea Ghid sa se adreseze bancilor, caci  ele sunt cele care, finalmente, aplica procedura.  Acestea insa (in marea lor majoritate) fac tot posibilul pentru a impiedeca aplicarea corecta a procedurii,  recurgand la cele mai joase tertipuri pentru a-i impiedeca pe clientii lor sa poata preda imobilele.

Iata, in continuare, doar cateva dintre tertipurile si sicanele identificate si sesizate de clientii nostri  in cele doar trei luni scurse de aplicare a  legii 77/2016 :

  1. Atentie unde depuneti notificarea – pentru o notificare depusa la o banca in Oradea (contractul fiind incheiat in Oradea, actele aditionale la fel, platile fiind facute tot aici)  angajatii bancii pretindeau ca ea sa fie depusa personal la sediul bancii din Bucuresti.  Si nu glumeau: in contestatia depusa la instanta au avut aceeasi pretentie, anume sa se depua contestatia la sediul central din capitala.  Bine ca nu au cerut sa se depuna contestatia personal,  la sediul central al bancii mama din strainatate.
  2. Atentie ce documente depuneti la registratura bancii si cum semnati pentru predarea lor – in mai multe dosare, angajatii bancii au pretins in fata instantei ca nu s-a depus dosarul complet, astfel ca nu puteau da curs procedurii. Pare de necrezut dar, pur si simplu, angajatii bancii au rupt din anexele notificarii documente (caziere judiciare, carti funciare, copii dupa buletine ale partilor) pretizand ca procedura nu era completa. Deci puneti angajatii bancii sa va preia si opisul documentelor si sa semneze pe el pentru primire si continut.
  3. Atentie la cine depune notificarea – intr-o anumita procedura, banca a contestat depunerea notificarii sub motivarea ca “nu a fost depusa prin avocat”. Adica, desi notificarea a fost formulata de avocat si depusa personal de acesta, a avut antet si stampila din partea cabientului, a avut atasata imputernicirea avocatiala, angajatii bancii au rupt pur si simplu   imputernicirea avocatiala si au justificat ca nu a fost depusa de avocat. Desi legea nu cere expres ca notificarea sa fie depusa de avocat, cereti identificarea celui ce depune notificarea la banca.
  4. Atentie la cine va calca pragul casei si in ce scopuri – in perioada urmatoare depunerii notificarii, banca ar trebui sa trimita un angajat care sa evalueze starea imobilului. In realitate insa, vizita are un alt scop: angajatul bancii vine la client ca sa identifice ce s-a modificat in apartament in anii de derulare a creditului. Daca ai avut proasta inspiratie ca sa schimbi o usa, un geam, sa zugavesti un perete, sa faci orice mica modificare care ar presupune o autorizare din partea bancii – adio dare un plata! Asadar, atentie ce scrie in carnetel acea persoana care altfel pare singura dvs. scapare in hatisul ratelor.
  5. Atentie la termenele prevazute de procedura – legea spune ca banca si clientul vor depune, cu 3 zile inainte de data fixata pentru prezenta la notar, toate documentele pentru realizarea procedurii . In realitate, banca nu face nimic urmand ca, in ziua stabilita, sa va impute ca nu ati anuntat-o pentru a face “impreuna” acele demersuri.
  6. Atentie la plata tuturor taxelor si spezelor procedurii – legea pretinde ca, la data realizarii procedurii, toate taxele aferente ei sa fie achitate de client. Atentie deci la costurile acestora, interesati-va in prealabil de costul lor (carti funciare, caziere judiciare, adeverinte de la toti furnizorii de utilitati, adeverinte de la Asociatia de proprietari, adeverinta de la Primarie privind sarcinile fiscale imobilului, certificate energetice – toate achitate la zi). Nu va spune nimeni dar toate aceste documente trebuie sa le aveti cu 3 zile inaintea procedurii. Banca nu va cere sa le aveti dar abia asteapta sa declare ca nu le aveti, deci sa nu realizeze procedura.
  7. Atentie la supra-taxare – desi legea spune ca, la data realizarii procedurii sa fie achitate toate taxele aferente procedurii, bancile cer si achitarea unor taxe care exced procedurii. De exemplu, costurile totale ale executorului judecatoresc – daca esti in procedura de executare silita – desi predarea bunului nu se face in procedura executionala, si deci nu aveti de ce sa platiti executorului o executare pe care nu a finalizat-o. In aceasta situatie, banca pretinde (in mod nelegal) acest lucru. De asemenea,  desi costurile intabularii se suporta de catre noul beneficiar al proprietatii, banca conditioneaza semnarea actelor de plata intabularii imobilului  de catre clietul bancii (in mod evident ilegal).
  8. Atentie la termenul stabilit pentru darea in plata – prezentati-va la notar chiar daca banca contesta procedura. Procedura de dare in plata presupune (legal) doua optiuni din partea bancii: accepta procedura si incepe demersurile prealabile actului de dare in plata sau contesta la instanta procedura. Au fost situatii in care banca, desi a contestat procedura,  s-a prezentat la notar in speranta ca clientii,  luand act de contestarea procedurii,  nu s-ar fi prezentat,  banca urmand sa invoce lipsa (“dezinteresul”) acestora la momentul incheierii actului.
  9. Atentie la cheile imobilului – intr-o alta cauza, in fata notarului, reprezentantii bancii au solicitat cheile casei, prealabil semnarii actului. La argumentul ca exista un copil mic acolo si ca mutarea se va face in cateva zile, raspunsul a fost ferm: “NU,  va mutati astazi !“. Oamenii nu s-au putut muta intr-o ora iar procedura a cazut.
  10. Atentie la motivele contestatiilor in instanta – legea spune ca banca  poate contesta procedura motivandu-si alegerea facuta. Banca contesta procedura dar  cel mai adesea nu isi motiveaza refuzul de dare in plata in cazul concret supus judecatii si nici raportat la textul  legal  (art.4 din legea 77/2016). Dimpotriva, banca foloseste contestatia doar ca pretext de sesizare a Curtii Constitutionale in  legatura cu neconstitutionalitatea acestei  Chestiunea este ilegala inclusiv din prisma practicii Curtii Constitutionale care a statuat (Decizia nr. 4/1993) ca “ o excepţie de neconstituţionalitate nu poate fi folosită pe post de cerere de deschidere a unui proces … “

         Cele 10 metode de mai sus sunt doar cateva dintre sicanele pe care bancile le fac in noua procedura de dare in plata,  in incercarea lor de a impiedeca realizarea legala a acestor proceduri. Ganditi-va ca au trecut doar 3 luni  de la intrarea in vigoare a legii si arsenalul  piedicilor si sicanelor este, deja, extrem de vast.  Asteptam sa vedem cum o sa arate el peste 3 ani .

Pana atunci, va recomandam sa cereti ajutorul unui avocat. Noi suntem aici, vom urmari aplicarea legii si va vom sfatui.

Datele noastre de contact: http://avocat-rusu/contact/