PREMIERE CABINET AVOCATURA ORADEA
Primii din Romania
care am obtinut anularea taxei TV pentru persoanele juridice (IMM-uri) active şi obligarea la restituirea sumelor facturate nelegal in baza unei hotărâri de guvern absurde. Dosar al Curtii de Apel Oradea si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei si dosar al Judecatoriei Oradea si Tribunalului Bihor.
Primii din Romania
care am obtinut acordarea de daune morale pentru divortul pronuntat din culpa părţii gasite vinovate de destramarea relatiilor dintre soti; vinovatul a fost obligat la plata sumei de aproximativ 9000 EURO cu titlu de daune morale in favoarea părţii vătămate.
Primii din Romania
care am obtinut recunoasterea caracterului nereglementat al Pietei Rasdaq, chestiune extrem de importanta in analiza si reglementarea pietei de capital din Romania, precum si in interpretarea naturii raporturilor juridice stabilite pe aceasta piata, „nereglementata”. Referinta: dosar al Tribunalului Galati.
Primii din Romania
care am obtinut o condamnare penala pentru savarsirea infractiunii de hartuire sexuala; vinovatul a fost condamnat pentru acest tip de infractiune si obligat la plata sumei de 7000 lei in favoarea partii vătămate dupa ce aceasta a reclamat abuzurile cu tenta sexuala pe linia raporturilor de munca realizate la adresa sa de seful ei. Referinta: dosar al Judecatoriei Alesd , Tribunalului Bihor si Curtii de Apel Oradea.
Primii din Romania
care am obtinut obligarea Casei de Asigurări de Sănătate la acordarea de dobanzi pentru achitarea cu intarziere a obligaţiei de restituire a sumelor către plătitorii de contribuţii ; pana la acea data, prevalandu-se de o legislatie partinica, CAS obliga platitorii de contributii atat la plata de majorari de intarziere cat si la penalitati de intarziere pentru sumele achitate cu intarziere catre ea, insa nu acorda nici o dobanda pentru propriile obligatii realizate cu intarziere. Referinta: dosar al Tribunalului Bihor si Curtii de Apel Oradea.
Primii din Romania
care am obtinut obligarea unei institutii publice la plata de daune morale pentru aducerea la cunostinta publicului a datoriilor catre aceasta; in concret, o primărie fost obligata la plata de daunelor morale in cuantum de 2000 EURO pentru publicarea in ziarul local a datelor personale ale reclamantilor in legatura cu datoriile pe care acestia din urma le aveau fata de Primarie.
Primii din Romania
care am obtinut obligarea unei firme de telefonie mobila la demontarea antenelor si intalatiilor auxiliare de pe un bloc cu argumentul medical inspirat de principiul preventiei inscris in Tratatul de aderare de la Maastricht, care arata ca atata timp cat consecintele radiatiilor electromagnetice nu sunt cunoscute asupra sanatatii umane, se impune inlaturarea oricaror consecinte posibile prin inlaturarea antenelor; anterior au mai existat cazuri de obligare la demontarea unor asemenea instalatii (Pitesti si Ploiesti) dar cu argumente de ordin juridic (lipsa autorizatiei de constructie, vicii ale modalitatii de eliberare a autorizatiei, etc. ) si nu cu argumente de ordin medical, legat de pericoul acestor instalatii asupra sanatatii omului. Dupa hotararea unui judecator din Roma, hotararea judecatorului din Oradea este a doua din Europa care justifica demontarea intalatiilor de telefonie în baza pericolulului prezumtiv la adresa sanatatii oamenilor, chestiune foarte controversata in doctrina tehnica si juridica deopotriva.
Primii din Romania
care am obtinut anularea comisionului de administrare (atentie nu de risc!- aceasta fiind deja practica) in cazul unui contract de creditare aflat in derulare, pe argumente de ordin interpretativ al clauzelor apreciate ca abuzive.
Primii din Romania
care am obtinut inlaturarea majorarilor de intarziere si penalitatilor percepute de CNAS cu motivarea ca ramanarea in pasivitate a acestei institutii si neincunostiintarea contribuabilului in legatura cu debitele datorate reprezinta o atitudine abuziva a acesteia, care nu poate fi transformata intr-o sanctiune impotriva contribuabililor; instanta a retinut ca atitudinea abuziva consta in aceea ca CAS nu a incunostiintat anual contribuabilul despre obligatiile fiscale de plata, astfel ca nu se poate retine vreo culpa sau o rea-credinta a acestuia din urma, care sa angajeze obligatia de plata a majorarilor de intarziere si penalitatilor.
Primii din Romania
care am solicitat ca banca sa preia in contuldatoriei imobilul adus garantie la valoarea ultimei evaluarifacuta chiar de ea, in cadrul procedurilor de evaluare anuale, pentru a se evita valorificarea bunului la preturi derizorii in cadrul procedurilor executionale; la data formularii ei cererea noastra parea o ciudatenie, insa la aproape 2 ani de la promovarea ei A.N.PC. a initiat un proiectde lege avand la baza exact conceptul sustinut de noi, anume ca garantia ar trebui sa acopere imprumutul si ca evaluarea bunuluirealizata de catre banca este pretul la care trebuie valorificat acelbun de catre banca, si nicidecum pretul din procedurileexecutionale ; cererea a fost respinsa in prima instanta, fiind pendinte in apel pe rolul Tribunalului Bihor;
Primii din Romania
care am solicitat obligarea A.N.A.F. la exprimarea acordului ca autoturismul clientului sa poata fi instrainat oricarei persoane fara obligatia acesteia din urma, in calitate de cumparator, de a achita la momentul achizitionarii timbrul de mediu; actiunea are un scop preparatoriu, fiind realizata in folosul ambelor parti ale tranzactiei, pana la aceasta data practica fiind aceea ca se achita taxa de mediu iar apoi cumparatorul sa solicite recuperarea ei; dosarul este pendinte pe rolul Tribunalului Bihor.
Primii din Romania
care am solicitat obligarea A.N.A.F. la plata de daune pentru formularele gresit emise in procedurile executionale, cauza avand un scop generic, nereferindu-se strict si limitativ la o singura procedura executionala ; cererea a fost respinsa in prima instanta cu argumentul ca, chiar daca formluarele A.N.A.F. sunt gresite, de fiecare data clientii au la indemana procedura contestatiei la executare pentru indreptarea greselilor statului; dosarul este pendinte in apel pe rolul Tribunalului Bihor
Primii din Romania
care am solicitat obligarea debitorului din cadrul raportului obligational prin care am pierdut imobilulproprietatea noastra, adus garantie, la plata contravalorii acestuia; noutatea consta in justiuficarea pretentiilor noastre pe temeiul dreptul la locuinta, drept consacrat european prin mai multe legislatii nationale, inclusiv prin Carta Europeana a Drepturilor Omului, drept care igonorat de legislatia romana; dosarul este pendinte pe rolul Judecatoriei Oradea.
Primii din Romania
care au contribuit la crearea primului serviciu dintr-o unitate adminstrativă din România în folosul unei singure persoane. O primărie din România a refuzat înființarea unui serviciu public sub cuvânt că există o singură persoană care dorea să beneficieze de acest serviciu. Nu avea relevanță că deocamdată era doar o singură persoană, că era vorba de un serviciu public (adică se presupune prin chiar definiția sa că se adresa mai multor persoane), Primăria a considerat că atât timp cât NUMAI O PERSOANĂ solicita un asemenea serviciu, nu poate să înființeze un departament în folosul unei singure persoane. Deocamdată, în folosul unei singure persoane. Și, deocamdată, singurul din țară. Decizia este definitiva, pronuntata de Tribunalul Bihor.
Primii din Romania
care am reusit adaptarea unui contract de imprumut in Franci Elvetieni pe temeiuri de impreviziune, instanta socotind ca fata de situatiile imprevizibile prin care trecuse reclamanta este necesara interventia judecatorului pentru reasezarea obligatiilor partilor, stabilind o dobanda ca medie aritmetica intre cea initial stabilita si cea curenta – Referinta : Dosar al Judecatoriei Oradea
Primii din Romania
care am reusit stabilirea alternativa a domiciliului minorilor la ambii parinti- pana la acel acest instantele stabilisera doar variante de exercitarea comuna a autoritatii parintesti cu stabilirea domiciliului copiilor la unul dintre parinti ; insistam asupra faptului ca nu este vorba de program de vizitare comun (aceasta nu ar fi fost nicio noutate) ci efectiv de stabilire a domiciliului minorilor la ambii parinti, alternativ, o saptamana la unul, o saptamana la altul cu toate consecintele juridice multiple si complexe ale acestei inedite situatii