Unii nu se potolesc niciodată. Nici noaptea, nici ziua. Atunci când nu le iese noaptea ca hoții, o fac ziua. Și tot ca hoții.
Vorbim aici de recenta propunere de modificare a Codului de procedură civilă. Ce se întâmplă? Urmăriți :
Cu câteva zile înainte de predarea mandatului, Guvernul Cioloș realizează că, alături de alte măsuri pe care nu a reușit să le implementeze sub durata guvernării sale va fi și luarea măsurilor desfășurării ședințelor de judecată în varianta camerelor de consiliu. Adică noul Cod de Procedură Civilă stabilește ca regulă dezbaterea cauzelor în cameră de consiliu, cu o participare restrânsă doar a părților interesate, și nu modalitatea actuală a dezbaterii cauzelor, în ședință publică și cu participare publică.
Deși valabil din anul 2013 Noul Cod nu a putut schimba din motive tehnice-funcționale fața justiției, ea desfășurându-se mai departe, în marea ei majoritate, tot în ședințe publice. Termenele de demarare a noilor proceduri au fost în acest fel amânate de mai multe ori, ultima dintre ele făcând-o așadar domnul Cioloș prin Ordonanța de Urgență 95/2016 pentru prorogarea unor termene, precum și instituirea unor măsuri necesare pregătirii punerii în aplicare a unor dispoziții din Legea 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Și care ordonanță zicea, ca la români, că se amână totul, până la o dată ulterioară …
Bun – vine noul Parlament, care ia act de amânarea acestor termene de punere în aplicare a noilor dispoziții de procedură civilă (cele privind desfășurarea ședințelor în camera de consiliu) și adoptă o lege de aprobare a Ordonanței 95/2016.
Dar cu o mică modificare: pe lângă amânarea termenelor de punere în aplicare a noilor dispoziții de procedură civilă introduce, ca „amănunt neesențial”, și completarea art. 509 Cod de procedură civilă care se referă la revizuirea unor hotărâri judecătorești definitive cu încă 4 cazuri noi de revizuire. Nu venim să le spunem aici (doar) pentru a vă trezi interesul și a vă pune la citit.
Însa completarea cazurilor de revizuire a hotărârilor judecătorești în materie civilă înseamnă o adevarată revoluție în materia procedurilor civile și a modului de înfăptuire a justiției. Noile cazuri prevăd termene foarte lungi de 12 luni de promovare a revizuirii (actuala reglementare este de doar 1 lună), iar modalitățile de revizuire a hotărârilor sunt foarte largi (unele se referă la considerentele, nu la dispozitivul unor hotărârii ale Curtii Constitutionale, adică de exemplu excepția de neconstituționalitate este respinsă dar considerentul poate fi folosit într-o altă cauză, la situația în care legea civilă retroactivează, hotărârea devenind nelegala dacă produce sancțiuni în temeiul unor dispoziții care nu erau în vigoare la data la care s-a născut raportul juridic dedus judecații, etc.).
Ceea ce este important de reținut este că modificările care urmează a fi promulgate de Președinte în intervalul următor revoluționează din temelii procedura civilă actuală. Ele pot fi într-adevar benefice, dar importanța luării unor asemenea măsuri ar trebui pusă în discuția publică, chestiune pe care Președintele nu o mai poate face la acest moment.
La data adoptării Codului de procedură civilă au existat comisii specalizate pentru inițirea și organizarea acestui Cod: profesioniști ai dreptului, profesori, juriști de carieră. Acum modificările vin pe calea adoptării unor Ordonanțe de amânare a unor termene. Dar domnilor, aici nu mai vorbim de termene, ci de chiar structura și osatura procedurii noastre civile.
Până la urma nimic nu e întâmplător și foarte curând, vom afla și pentru cine nu e întâmplător. Până la urma și ziua, tot ca hoții o fac.
iNTERESANT ARTICOL