Multi dintre conducatorii de autovehicule din Romania, atunci cand sunt opriti in trafic de catre Politia Rutiera pentru efectuarea controlului de alcoolemie refuza sau incearca sa se sustraga intr-un fel sau altul de la deplasarea spre unitatea medico-legala in vederea efectuarii testarii biologice.

Pe de-o parte, testarea biologica poate fi ceruta de catre politistul rutier chiar si atunci cand ati fost depistat cu o alcoolemie apropiata de valoarea de 0,40 mg/litru alcool pur in aerul expirat. In aceste circumstante, agentul Politiei Rutiere va va solicita deplasarea la unitatea medico-legala pentru a verifica daca alcoolemia din sange atinge sau depaseste pragul de 0,8 g/litru, testarea biologica fiind mult mai precisa.

Aflate in situatia mai sus mentionata, multe persoane tind sa refuze testarea biologica solicitata de organul de politie fara a-si da seama ca savarsesc o infractiune. Conform Noului Cod penal refuzul sau sutragerea de la prelevarea de mostre biologice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Cu alte cuvinte, daca veti accepta prelevarea de mostre biologice veti beneficia de sansa ca in sange sa aveti o concentratie de alcool sub limita de 0,8 g/l alcool pur, ceea ce constituie contraventie si nu infractiune.

Pe de alta parte, daca alcolemia dvs. atinge sau depaseste valoarea de 0,40 mg/l alcool in aerul expirat, va veti afla in sfera penalului, iar deplasarea la cea mai apropiata unitate medico legala in vederea prelevarii de mostre biologice este obligatorie. Si in cazul acesta refuzul sau sustragerea de prelevarea de mostre biologice se pedepseste ca infractiune distincta fata de cea a conducerii sub influenta bauturilor alcoolice.

De aceasta data sansele de “scapare” vor fi considerabil mai mici putand consta am spune in inexactitatea alcooltestului Politiei Rutiere sau in panta descendenta (procesul de metabolizare a alcoolului in organism) pe care s-ar putea afla alcoolemia dvs. in cele 30 de minute prevazute de lege, calculate de la momentul depistarii alcoolului in aerul expirat si pana la testarea biologica.

Ca sa concluzionam asupra aspectelor mai sus mentionate, din orice punct am privi lucrurile, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice creeaza probleme pentru toata lumea.

Daca v-ati lovit de o astfel de problema sau de altele asemenea, nu ezitati sa ne contactati pentru a va oferi cele mai bune servicii de asistenta juridica.