Primaria Oradea este obligată să-i plătească unei fetite cu cerințe educaționale speciale sumele necesare acordării dreptului la hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare etc. majorate cu 50%. Mama fetei a cerut judecătorilor Tribunalului Bihor să dispună obligarea Consiliului Local Oradea la plata majorată cu 50% a cuantumului sumelor necesare acordării drepturilor la hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport materiale cultural – sportive care se cuvin pentru fiica sa minoră, copil cu cerințe educaționale speciale. .
Logo Avocat Oradea Cristian Rusu

Femeia a cerut, totodată, să i se plătească retroactiv, începând cu anul 2017, diferența dintre sumele cuvenite copilei ca urmare a majorării acestora cu 50% și sumele efectiv încasate de fetiță, precum și a sumelor care i se cuvin elevei de la Liceul Teoretic „Friedrich Schiller” pentru nevoi personale și neîncasate de către aceasta până în acest moment.

Instanța i-a acceptat solicitarea si daca anterior pronunțării acestei soluții, plata majorată cu 50% a cuantumului acestor drepturi s-a facut doar copiilor pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, nu și copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale încadrați într-un grad de handicap, infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA. De aceste drepturi vor putea beneficia peste 2.300 de copii cu cerințe educative speciale din Oradea.