Începând cu data de 15 decembrie 2021 a intrat în vigoare ordonanța de urgență care instituie obligativitatea persoanelor care intră pe teritoriul României să completeze un formular digital (denumit PLF – Passenger Locator Form), care cuprinde infromații de indentificare (nume, CNP, data nașterii), adresa de domiciliu sau adresa temporară (pentru cei aflați în tranzit pe teritoriul României), punctul prin care s-a făcut trecerea frontierei, numărul zborului, numărul de înmatriculare al autoturismului, tări vizitate în ultimele 14 zile etc.

Potrivit expunerii de motive care determină adoptarea acestei ordonanțe, formularul este necesar pentru identificarea eficientă a contacților în urma identificării unui caz de COVID – 19.

Formularul trebuie completat online pe aplicația dezvoltată de STS, regăsită la adresa: https://plf.gov.ro/, autentificarea urmând a se face cu adresa de e-mail.

Nu există posibilitatea completării formularului în format scris pe hârtie!

Astfel, toate persoanele care intră în țară în momentul de față sunt obligate să completeze acest formular sub sancțiunea unei amenzi contravenționale de la 2.000 la 3.000 de lei. Formularul trebuie completat cu cel mult 24 de ore inainte de data intrării în România sau dacă persoana nu prezintă formularul la intrarea în țară, în termen de 24 de ore de la acest moment.

Vă informăm că dacă ați fost amendat aveți posibilitatea de a contesta în instanță procesul verbal de constatare a contravenției, putând obține după caz anularea acestuia și restituirea amenzii dacă ați achitat-o sau schimbarea amenzii în avertisment, de asemenea cu restituirea amenzii dacă a fost achitată.

Bineînțeles că aceste soluții favorabile pot fi obținute doar în urma unei analize particulare a procesului verbal de constatare a contravenției și a situației faptice pentru a vedea daca temeiurile de anulare sau schimbare a amenzii sunt de ordin procedural sau faptic.

Termenul de formulare a plângerii este de 15 zile și curge de la data la care procesul verbal  v-a fost comunicat (această dată poate fi indentificată pe spatele plicului, fiind o ștampilă a poștei).

Dacă vă regăsiți în situația de a fi fost amendat pentru necompletarea acestui formular și doriți să contestați procesul verbal, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 0722 716 225.