La sfarsitul anului 2018, M.A.I. alaturi de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, au emis Ordinul nr. 146/2578/2018, avand ca scop stabilirea modalitatii de gestionare a cazurilor de violenta domestica de catre politisti.

Pentru a nu va impovara cu o informatie dificil de parcurs, dorim doar sa va spunem ca din momentul intrarii in vigoare a acestui Ordin Ministerial (28 decembrie 2018), politistii, cat si cetatenii au la indemana un instrument de protectie deosebit de util si anume, posibilitatea emiterii unui ordin de protectie provizoriu, valabil 5 zile.

De ce este folositor ordinul de protectie provizoriu? Pentru ca poate fi emis pe loc de catre politistii care se deplaseaza in urma unei sesizari la domiciliul persoanei agresate. Daca se va constata ca exista un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, politistul va emite un ordin de protectie si, in functie de situatia concreta, va lua una sau mai multe din urmatoarele masuri:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia (inclusiv concubini, persoane aflate in ingrijirea victimei sau rudele acestora), ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
  • obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
  • obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Asadar, victima unei situatii de violenta domestica va avea posibilitatea sa obtina foarte repede un ordin de protectie provizoriu, urmand ca in cele 5 zile de valabilitate a ordinului provizoriu, sa initieze procedurile in vederea obtinerii ordinului de protectie pe cale judecatoreasca, a carui valabilitate va fi mai indelungata, respectiv de cel mult 6 luni.

In primele 10 zile de la intrarea in vigoare a reglementarii au fost deja emise 150 de ordine de protectie provizorii.

Precizam ca Ordinul de protectie provizoriu a fost reglementat inca din luna iulie 2018, insa de abia la 28 decembrie 2018 au intrat in vigoare normele ce reglementeaza procedura emiterii Ordinului de protectie provizoriu.