Azi – cum il obtinem. Permisul este o autorizatie administrativa necesara pentru ca o persoana sa poata conduce, legal, pe drumurile publice, autovehicule.

In vederea obtinerii lui persoanele trebuie sa urmeze un curs de pregatire teoretica si practica la una dintre scolile auto autorizate in acest asens, sub supravegherea unui instructor auto atestat. Pe langa proba teoretica si practica, candidatii trebuie sa treaca de filtrul evaluarii psihologice, obligatorie in vederea obtinerii permisului de conducere.

Dupa terminarea cursurilor teoretice si a orelor de condus, candidatul care doreste obtinerea permisului pentru o anumita categorie va sustine un examen teoretic desfasurat in cadrul directiei regim permise de conducere.  Dupa promovarea acestui examen, persoana in cauza va urma sa sa sutina proba practica sau “traseul”, sub supravegherea si indrumarea unui examinator din cadrul Politiei Rutiere, care va acorda calificativul admis sau respins.  Abia dupa obtinerea calificativului “admis”, candidatul va obtine permisul de conducere pentru categoria optata.

Conducatorii auto au dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice doar daca poseda permis de conducere corespunzator categoriei de autovehicul pe care o conduc si au implinit varsta minima de 18 ani, sau respectiv, 16 ani pentru categoriile AM, A1 si B1.

Ca exceptie de la conditia mai sus enuntata, legislatia rutiera permite persoanelor care doresc obtinerea permisului de conducere, sa inceapa cursurile teoretice si practice a unei scoli auto autorizate cu cel mult 3 luni inainte de implinirea varstei de 18 ani, sau cu cel mult 1 an inainte, pentru persoanele care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar cu profil auto.

De asemenea, pentru asigurarea si verificarea legalitatii obtinerii permisului de conducere, legea prevede monitorizarea examenului teoretic prin sisteme video si a examenului practic prin sisteme audio-video, montate in interiorul autovehiculului folosit pentru examinarea fiecarui candidat.

Consideram ca “permisul de conducere” este o tema de actualitate in permanenta, fiind indispensabil pentru un numar foarte mare de persoane in zilele noastre, iar in lipsa acestuia, nu reusim sa ducem la indeplinire o parte considerabila din activitatile zilnice.

Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati!