Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, s-a pronunțat în ședința din 21 aprilie 2021 prin Decizia nr. 27 cu privire la sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj – Secția penală, prin care aceasta din urmă a solicitat pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

Dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?”.

Astfel, prin această decizie, ÎCCJ a admis sesizarea formulată de secția penală a Curții de Apel Cluj, sens în care stabileşte că poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Așadar, persoana care urcă la volan după ce a suferit o condamnare pentru conducere sub influența alcoolului, dar înainte de anularea permisului de către șeful Poliției, este vinovată de comiterea infracțiunii de conducere fără permis.