Conducatorii auto carora le-a fost suspendat permisul de conducere pentru incalcarea unor dispozitii legale cu privire la legislatia rutiera il pot redobandi in cazurile limitativ prevazute de lege.

Legislatia rutiera prevede 3 situatii in care permisul de conducere poate fi restituit conducatorilor auto in urma suspendarii :

  • la expirarea termenului, cand permisul de conducere a fost supendat pentru cumulul de 15 puncte de penalizare
  • la expirarea celor 30, 60 sau 90 de zile cand permisul de conducere a fost suspendat ca sanctiune complementara pentru savarsirea unei contraventii
  • in baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiiunile medicale care au determinat declararea persoanei respectiva ca inapta medical au incetat.

Conducatorul auto, care doreste redobandirea permisului de conducere trebuie sa sustina , suplimentar, si un examen teoretic de verificare a cunostintelor in cazurile in care:

  • permisul de conducere i-a fost suspendat pentru alcool, neacordare de prioritate, depasire neregulamentara sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului daca prin acestea s-a produs un accident rutier;
  • fapta a fost urmarita ca infractiune insa s-a dispus clasarea, renuntarea la urmarire penala sau renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei

De asemenea, in celelalte cazuri de suspendare a permisului de conducere, persoana in cauza, poate cere sefului politiei rutiere in circumscriptia caruia s-a comis fapta, reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile (daca permisul de conducere a fost suspendat pentru 60 sau 90 de zile), cu conditia de a sustine si promova testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie. Testul este considerat promovat daca persoana in cauza raspunde corect la 13 din 15 intrebari teoretice.

Cine beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere la 30 de zile si in ce conditii?

  • soferii care promoveaza testul de verificare a cunostintelor regulilor de circulatie
  • cei care nu sunt incepatori (detin permis de conducere de cel putin un an)
  • conducatorii care nu au mai beneficiat de aceasta masura in ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei
  • si conducatorii auto care nu au mai avut permisul de conducere suspendat in ultimii 2 ani de la data savarsirii faptei.

Cine nu poate beneficia de aceasta reducere?

Nu au dreptul sa ceara reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere soferii care contesta in instanta procesul verbal de constatare a contraventiei sau nu se prezinta in termen de 5 zile la Serviciul Rutier, pentru predarea permisului de conducere in cazul suspendarii acestuia pentru cumul de 15 puncte de penalizare.  Dimpotriva, in acest din urma caz perioada de suspendare se majoreaza cu 30 de zile !

Nu beneficiaza de reducere conducatorii care au acumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce.

De asemenea, se mai incadreaza in aceasta categorie si soferii care provoaca accidente rutiere aflandu-se sub influenta alcoolului si cei carora le-a fost suspendat permisul de conducere ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferata cand barierele sunt coborate sau in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Despre procedura de redobandire a permisului de conducere anulat vom discuta intr-un articol viitor!

Pentru mai multe detalii sau alte informatii nu ezitati sa ne contactati!