In cele ce urmeaza ne indreptam atentia asupra aceluiasi cadru legislativ, cel al permiselor de conducere, insa, de aceasta data vom parasi spectrul dreptului civil si contraventional, indreptandu-ne spre cel al dreptului penal.

Toti dintre noi stim ca atunci cand conducem un autovehicul pe drumurile publice fara a detine de niciun fel permis de conducere comitem o infractiune – Ce se intampla daca ne urcam la volan avand permisul suspendat si suntem opriti de catre un politist rutier? Comitem de asemenea o infractiune, prevazuta si pedepsita de Codul Penal.

Chiar daca la prima vedere pare ca cei care comit infractiunea de conducere fara permis de conducere in aceasta alternativa (avand permisul de conducere suspendat), o comit cu buna stiinta, ei bine, daca ne gandim la urmatoare situatie de fapt lucrurile se schimba.

Asadar, in momentul in care politistul rutier dispune suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 30 pana la 90 de zile pentru una dintre faptele prevazute de lege, acesta poate sa elibereze o dovada de circulatie provizorie, care dupa ultimele modificari aduse Codului Rutier, de stricta interpretabilitate este valabila timp de 15 zile din momentul eliberarii, iar dupa scurgerea acestor zile incepe sa curga termenul in care permisul este suspendat (30, 60 sau 90 de zile).

Avand in vedere situatia mai sus prezentata este posibil sa nu calculam corect cele 15 zile sau sa ne urcam la volan dupa expirarea devezii fara a stii ca aceasta a expirat. Putem, iata in acest mod sa comitem infractiunea de conducere a unui autovehicul fara permis de conducere intr-o forma atenuata.

In cazul in care sunteti “victima” unei astfel de situatii, ca cea expusa mai sus, sau a altor asemenea, va recomandam sa apelati de indata la un avocat motiv pentru care cabinetul nostru va sta la dispozitie.

Pentru mai multe detalii sau alte informatii nu ezitati sa ne contactati!