Revenind la acelasi subiect, permisul de conducere, caci despre el vorbim, asa cum l-am obtinut tot asa il putem si “pierde”, ba chiar poate si mai usor.

Una  dintre categoriile de sanctiuni, care atrag retinerea permisului de conducere, o reprezinta suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada determinata. In acest caz, permisul de conducere poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile, ca pedeapsa complementara, pe langa amenda contraventionala prevzauta de lege.

Permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioada de 30 de zile in cazul in care conducatorul auto depaseste coloanele auto stationate la semafor, nu acorda prioritate de trecere pietonilor angajati regulamentar in traversarea partii carosabile sau nu acorda prioritate de trecere altor vehicule sau nu opresc la culoarea rosie a semaforului ori efectueaza o depasire neregulamentara. De asemenea permisul de conducere va fi suspendat tot pentru 30 de zile si pentru nerespecatrea semnalelor politistului rutier.

Tot cu amenda, dar si cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile se sanctioneaza neacordarea de prioritate, depasirea neregulamentara si trecere pe culoarea rosie daca prin acestea s-a produs un accident rutier. Tot cu suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile se sanctioneaza si intrarea pe un drum inchis circulatiei, nerespectare regulilor la trcerea unei coloane oficiale si circulatia pe contra-sens (in afara de cazul cand se efectueaza o depasire regulamentara).

Si, in sfarsit, ajungand la contraventiile care atrag suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, ca pedeapsa complementara pe langa amenda contraventionala, putem enumera: conducerea sub influenta alcoolului, daca fapta nu constituie infractiune (pentru mai multe informatii facem trimitere la articolele trecute), neoprirea la nivel cu calea ferata cand semnalele rosii si acustie sunt in functiune sau barierele coboara sau atunci cand depasim cu peste 50 de km/h viteza maxiam admise pe drumul respectiv.

Si nu in ultimul rand, permisul de conducere se mai poate fi suspendat chiar daca fapta ilicita a conducatorului auto, nu atrage, pe langa amenda contraventionala, si suspendarea de drept a permisului de conducere. Acest fapt este posibil atunci cand conducatorul auto cumuleaza un numar de 15 puncte “pe permisul de conducere” in urma savarsirii mai multor fapte pentru care legea prevede amenda contraventionala insotiata de un anumit numar de puncte de penalizare.

O alta categorie de sanctiuni, de aceasta data, mai grava, care atrage pierderea permisului de conducere, o reprezinta anularea acestuia pentru motive limitativ prevazute de lege. Printre acestea amintim: ramanerea definitva a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru infractiunea de ucidere din culpa sa vatamare corporala savarsita in urma unui accident rutier, savarsirea  anumitor infractiuni prevazute de Codul Penal pentru care s-a dat o hotarare de condamnare ramasa definitiva. Alt caz de anulare a permisului de conducere este acela cand  conducatorului auto i s-a aplicat, ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti, pedeapsa complementara a anularii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule etc.

Pentru redobandirea permisului de conducere va trebui sa urmam anumite proceduri administrative despre care vom discuta intr-un articol viitor.