Personal, socot ca Vulpita (de la ”Acces direct “ – Antena 1 – pentru necunoscatori)  e cel mai mare experiment  social din cate putea sa nasca media moderna. E usor sa faci reality show cu Prodanca sau cu Colubeanca – femei  frumoase , afaceri de milioane, elicoptere pe estrada  si sampanie in piscine.  Dar ia fa un show despre nimic, cu o fata de tara urata si care nu are nimic de spus.   Si cu toate acestea sa fii centrul atentiei unei bune parti din media romaneaca – aici e maiestria!

In mare parte povestea Vulpitei este povestea economiei romanesti.

Priveam zilele trecute cum  au fost  afectate de Pandemie alte economii –  Croatia unde turismul reprezinta 20% din PIB sau Grecia unde este 18% sunt  puternic lovite. La noi nu a asa dramatic, cu doar 4% din PIB,  turismul  romanesc nu  e o sursa de ingrijorare. Pentru PIB. Dar acolo cei care guverneaza gasesc solutii – se introduce pasaportul medical si incet-incet lucrurile vor reveni la normal.

Sau autostrazi – bine ca nu le avem;  va dati seama ce venituri frumoase la buget ar fi fost taiate acum. Sau companii aeronautice (bine, avem Taromul mentinut in aparate artificial de stat)  acum ar fi fost la pamant si la propriu si la figurat. Asadar nu stam rau, am avut din timp grija sa nu stam  rau acum.

Si contiunam in acelasi stil – presedintele comisiei stiitifice antiCovid, Streinu Cercel, medic de profesie vine cu un set de masuri fiscale si finaciare de redresare a economiei. Iar premierul Orban, intrebat chiar ieri despre masurilor fiscale urmatoare raspunde reflexiv “Inca nu S-A anuntat nimic”. Si se  uita in spate la usa Guvernului, ca si cum ar zice “ Nu stiu stati sa intreb.”  Pai cine ar trebui sa stie, cine ar trebui sa anunte daca nu chiar dumnealui?

Un raspuns interesant a venit din partea doamnei Adina Valean – comisar european pentru transport;  intrebata fiind cum i se pare ca gestionam criza a aratat “Castigam timp”. Oare il castigam sa il pierdem ?

Planul de redresare a mediului a afaceri merge brici – teoretic functional, programul de sustinere a mediului de afaceri prin procedura indemnizatiei de somaj este inca o dilema –  companiile nu au primit banii si nu se stie cand vor veni. Si suntem in 24 aprilie.

Programul Invest IMM, foarte frumos impachetat, promite accesarea de credite garantate de catre stat si subventionate de catre acesta in ce priveste dobanzile si a comisionul de risc  pana la sfarsit de 2020. Insa a fost piratat de hackeri. Conditiile de acordare sint extrem de restrictive  iar bancile nu par foarte entuziate de asemenea initiave guvernamentale.

Companiile mama din afara pompeaza subventii in subsidiarele romanesti. Aici companiile loco primesc certificate de urgenta.

Ajutorul gandit de Guvern a privit undeva 3% din PIB, dar nu sunt masuri negociate, reale si care sa sustina mediul de afaceri. Sint doar propuneri gandite peste noapte de Orban, Cîțu sau Cercel.

Au existat cateva intalniri ale guvernului cu o parte a mediului de afaceri –  insa o solutie de tara ar trebui sa aduca la masa negocierilor toti actorii sociali importanti – BNR-ul, sindicatele, asociatiile bancilor, partidele parlamentare, corpul functionaresc. Toti acesti actori au facut pe felia lor propuneri. Si au ramas la acest nivel.

Economia Romanei  e ca imaginea Vulpitei  – urata, dar extrem de atragatoare. E ca si in bancul in care un barbat se intalneste cu un prieten care,  vazandu-l suparat, il intreaba  ce problema are.  Acesta ii raspunde “Mi-am luat o nevasta urata, sa nu se uite nimeni la ea si sa fie numai a mea “.Si?”  – intreaba celelat. “Pai,  s-a  facut tot mai frumoasa !”

Continui sa ma uit cu speranta la odiseea Vulpitei atragatoare.  Daca ea a supravietuit crizei, si a supravietuit, am nadejde ca si economia tarii asteia o va face.