Camera deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care completează OUG 44/2008, privind activitatea PFA-urilor și nu numai.

Astfel, după ce proiectul de lege va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial, activitățile economice ale persoanelor fizice autorizate vor fi recunoscute ca vechime în muncă și în specialitate, dar numai dacă acea activitate economică a produs venituri de minim 12 salarii minime brute pe an.

De asemenea, activitatea a cărei recunoștere a vechimii se dorește trebuie să fie înregistrată în Registul Comerțului ca unic cod CAEN sau acel cod trebuie să constituie obiectul principal de activitate al PFA-ului.

În plus, pe perioada de timp care se dorește a fi recunoscută ca vechime, PFA trebuie să fi desfășurat activitate economică și să fi achitat toate taxele, contribuțiile și impozitele la bugetul de stat.

În expunerea de motive la acest proiect de lege se arată că, în actuala reglementare, PFA sunt discriminate în sensul că, pe de-o parte, aceeași activitate, dacă este prestată de o persoană angajată cu contract individual de muncă este recunoscută ca vechime, dar dacă este prestată de titularul persoanei fizice autorizate în temeiul unui contract de prestări servicii nu este recunoscută ca vechime în muncă.

Pe de altă parte, se arată că în timp ce titularul PFA nu are dreptul la recunoașterea vechimii, angajații săi cu CIM au acest drept, deși prestează exact aceeași activitate ca și angajatorul lor.

Av. stagiar Ghitea Marius