Am auzit de atatea ori intrebarea pusa de clienti – am nevoie de un avocat ? – incat sincer nu vreau sa mai dau o explicatie pe acest subiect. Desigur ca intotdeauna un client are nevoie de un avocat. Intotodeauna.

Si nu doar clientul. Are nevoie de avocat si magistratul, si sistemul si pana la urma Statul de drept – poate e o gluma deplasata, daca ar fi avut un avocat, cred ca si acum Ceausescu era in viata. Nu spun in libertate, spun in viata.

Dincolo de necesitatea lui, faptul de avea un avocat a devenit o chestiune cool.

In urma cu 20 de ani, cand am intrat in meserie, oamenii veneau la oras ca sa isi prinda un avocat. Veneau la Barou, se uitau pe tabloul mare de la parter si isi alegeau unul – n-am inteles niciodata criteriul dupa care iti „prinzi” un avocat – probabil la fel de arbitar dupa cum iti alegi un parola de Facebook sau sacoul de vacanta. Inspirational.

Astazi, angajarea unui avocat a devenit un fapt cool. Atunci cand dai cuiva telefonul si-i spui cu disimulata aroganta „discuta cu avocatul meu” e, fara indoiala, cool. Dupa cum, atunci cand esti intr-un birou de avocat si suna cineva nu-i dai „respins” la telefon, ci ii rastesti preocupat – „sunt la avocat, ce n-ai inteles?!”

M-am intalnit astazi cu un cunoscut care mi-a spus ca si-a luat avocat pe cutarescu, avocatul lui Becali din procesul cu Steaua. Era ca si cum ar fi spus ca si-a schimbat masina sau ca a fost la Disneyland sau in Bali. De fapt mi-a si spus, in acelasi registru, ca si-a schimbat masina, ca a fost la Disneyland si urmeaza sa plece in Bali. Chestii d-astea, cool.

Faptul in sine mi-a confirmat o banuiala mai veche: alegerea avocatului tine de elemente mondene – il alegi pe cel mai cunoscut din urbe. Are mai putina importanta ca specializarea lui e penal si tu ai un divort sau ca e priceput la funciare si tu ai probleme fiscale. Daca l-ai nimerit pe specializarea lui e super cool. Daca nu, asta e – ramane doar cool.

E adevarat ca, nu mai putin, de cealalta parte a barei, e cool sa si fii avocat. Chiar daca nu ai foarte multa activitate, nu e foarte mult de lucru, daca esti avocat, da bine oriunde.

Plecata din necesitate si ajunsa in mondenitate, avocatura se cauta si este cautata dupa criterii cool. Si asta in sine este, sa o recunoatem, foarte cool.