Ovizită recentă la o clinică medicală m-a pus în fața unei situații inedite: care este prețul serviciilor contractate. Clinica nouă, gresie și faianță italienească, mobilier antichizat, muzică clasică, flori din abudență, aparatură de ultimă generație, dosar personalizat cu numele pacientului. Excepțional.

Un singur lucru lipsea – medicii. Clinica era încă prea nouă și anagajaseră doar doi medici la o clinică pe 3 nivele.

Merită sau nu – aceasta este întrebarea.

Pentru că, până la urmă ceea ce contează este exact, sau DOAR resursa umană, omul, profesionistul.

Situația m-a dus cu gândul imediat la veșnica dispută privitoare la costul muncii avocațiale, costul unui avocat.

Dacă doriți să aflați pur și simplu care sunt Costurile serviciilor avocațiale puteti afla accesând AICI lista de prețuri practicate de cabinetul nostru, în acord cu recenta Hotărârea Uniunii Naționale a Barorurilor din România cu nr. 272/2017.

Costul muncii unui avocat nu se exprimă însă în prețurile minimale stabilite de U.N.B.R. și pe care noi avocații trebuie să le prezentăm clienților.

Așa cum se exprima foarte frumos un coleg – clientul ne angajează nu pentru a-l reprezenta sau asista într-o problemă, ci pentru a-i prelua problema; atunci când se pune în pat, el poate dormi liniștit, iar noi începem insomniile, în locul lui.

Asta cumpără un client atunci când angajează un avocat – liniște. Și pentru asta plătește și de aceea costul muncii unui avocat nu poate fi tarifat, precum prețul bananelor din târg.

Pentru că până la urmă, dincolo de abundența de flori exotice, muzica clasică în surdină sau un dosar personalizat, stă grija avocatului pentru liniștea clientului său.

Iar aceasta nu are preț, ci apreciere.

Cu apreciere,
Avocat Cristian Rusu