Într-unul din articolele precedente vă spuneam despre costul muncii unui avocat, că acestea nu se exprimă în prețurile minimale stabilite de U.N.B.R. și pe care avocații trebuie să le prezinte clienților. Clientul angajează un avocat pentru a-i prelua problema, si acesta i-o rezolva.

Dacă vorbim despre onorariile practicate în materia divorțului, unii clienți consideră că acestea nu se justifică, fiind prea mari. Unii cred că e mult a plăti 1200 de lei pentru a divorța, 1500 de lei atunci când din casătorie s-au născut și copii sau 5% din valoarea masei partajabile, dar nu mai puţin de 2500 de lei atunci când vor să își partajeze bunurile dobândite în comun în timpul mariajului .

Altii dimpotriva – cu hatru sau umor – considera ca dimpotriva, merita.
Merita toti banii pentru a fi liberi.

Merita sau nu, munca unui avocat in cadrul unui divort nu e nicidecum de neglijat : rămâne în sarcina avocatului, ca odată angajat, să gândească un limbaj potrivit pentru a infatisa o stare de fapt de multe ori delicata, pentru a gandi program de vizitare a copiilor adecvat fiecarei situatii in parte, pentru a anticipa sitautiile deosebite (situatii de boli ale copiilor, plecari intempestive in strainatate, momente deosebite in viata partilor, etc.)

Deseori avocatul, la fel ca și copilul ai cărui părinți divorțează, se afla în lupta orgoliilor a doi adulți care nu vor nicicum să se pună de acord cu privire la ceea ce contează cu adevărat în viața lor – copilul și viitorul lor. Nu e usor să reușești să faci doi oameni care de cele mai multe ori nu-și mai vorbesc să se pună de acord sa se desparta civilizat si sa hotarasca cu maturitate pentru viitorul copiilor lor si pentru viitorul lor comun. Pentru ca sotii, chiar daca nu o constientizeaza, au intr-un fel sau altul un viitor comun

Atât clientul care dorește să divorțeze, cât și soțul acestuia sunt prinși într-o bătălie, fiecare ar vrea mai degraba ca soțul să aibă cumva mai mult de suferit în urma divorțului – emoțional, financiar. În tot acest tablou toti suferă. Și e de datoria avocatului să gasească o cale de mijloc, printre aceste orgolii, pentru a obține clientului său maximum legal posibil.

Iar avocatul ii ajuta ca, asa cum au spus DA la inceperea casatoriei ei, sa spuna DA cu seninatate la finalul ei – DA, NE DESPARTIM.