Dupa cum se stie un divort isi lasa o amprenta puternica asupra vietii si moralului persoanei implicate intr-o asemenea procedura.

Motive divort Oradea

Noul Cod Civil prevede insitutia prestatiei compensatorii, aplicabila in caz de desfacere a casatoriei din culpa exclusiva a sotului parat, in favoarea sotului reclamant, aceasta venind sa compenseze  pe cat posibil un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata a celui care o solicita.  Cu alte cuvinte prestatia compensatorie vine ca un ajutor pentru sotul reclamant, in cazul in care in urma divortului calitatea precum si standardul vietii sale s-a deteriorat semnificativ.

Prestatia compensatorie se poate acorda doar in cazul in care casnicia a durat cel putin 20 de ani, de unde rezulta de fapt fundamnetul acestei institutii si anume de a asigura cat de cat un echilibru in privinta vietii sociale  ale sotului care nu se face vinovat de destramarea casatoriei.

Sotul care beneficiaza de prestatia compensatorie  nu mai poate solicita instantei si pensie  de intretinere, aceasta fiind acordata fie sub forma unei sume globale  sau rente viagere, ori in natura sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile ale debitorului.

In cu totul alt registru, de multe ori se face confuzie intre prestatia compensatorie si daunele morale prevazute la art.388 NCC ,  la care poate fi obligat sotul vinovat de desfacerea casatoriei si care a cauzat un prejudiciu celuilat sot .

Desi amandoua institutiile se aplica doar in cazul divortului pronuntat din culpa celuilalt sot, sotul “nevinovat” poate cere fie daune morale, atunci cand casatoria se destrama din vina celuilalt sot, fie daune compensatorii cand destramarea casatoriei conduce la un dezechilibru semnficativ patrimonial in ce priveste sotul a carei culpa nu se retine drept motiv de divort.

Cele doua institutii nu doar ca nu se confunda, dar nimic nu impiedica acordarea lor cumulativa, una privind  o culpa (trecuta) a sotului in destramarea casniciei, alta o echivalare (viitoare) a condiiilor de viata ale sotului nevinovat.