Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), la data de 20.01.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie privind un recurs în interesul legii în materie civilă, decizie pe care o considerăm de interes

Astfel, prin Decizia nr.5/ 20.01.2020 în dosarul nr.885/1/2019 Completul competent să judece recursul în interesul legii în materie civilă a admis recursul în interesul legii formulat de   procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și, în consecință, a stabilit că:

În soluționarea cererilor formulate de către titularii de librete C.E.C. de economii cu dobândă şi câştiguri în autoturisme, având ca obiect obligarea C.E.C. Bank S.A. și a Statului Român la restituirea sumelor depuse şi a dobânzii aferente, actualizate cu indicele de inflaţie ,nu sunt aplicabile dispozițiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C.-S.A. în vederea achiziționării de autoturisme, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 232/2008, cu completările ulterioare.

Recursul în interesul legii mai sus menționat s-a impus a fi formulat având în vedere că problema de drept ce a format obiectul recursului respectiv fusese soluţionată diferit de către instanţele judecătoreşti, constatându-se existenţa mai multor orientări jurisprudenţiale divergente.

De menționat că, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție în Monitorul Oficial al României, Partea I.

După redactarea considerentelor și semnarea deciziei mai sus menționată, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ce trebuie să cunoaștem despre  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007?

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C.-S.A. în vederea achiziționării de autoturisme a fost inițial publicată în Monitorul Oficil nr. 883/ 21.12.2007, a intrat în vigoare de la 21.12.2007, fiind ulterior aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 232/2008, cu completările ulterioare, fiind ulterior din nou modificată prin Legea nr. 9/2014, HG nr. 392/2014 și OG nr. 19/2014.

Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită?

Prin Decizia nr. 5/ 20.01.2020 instanța supremă a stabilit că dispozițiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007, cu modificările ulterioare  NU sunt aplicabile în cazul soluționării CERERILOR formulate în instanță de către titularii de librete C.E.C. de economii cu dobândă şi câştiguri în autoturisme, având ca OBIECT „obligarea C.E.C. Bank S.A. și a Statului Român la restituirea sumelor depuse şi a dobânzii aferente, actualizate cu indicele de inflaţie”.

Așadar, instanțele de judecată care au de soluționat cereri ce au ca obiect cel indicat mai sus, nu vor avea în vedere la pronunțarea cauzelor respective prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007, cu modificările ulterioare.

DECIZIE A CCR: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/224856

Răspunsul instituțiilor bancare a fost in defavoarea celor care au făcut numeroase drumuri la agențiile CEC si BRD din țară. Motivația a fost aceea ca in lege este vorba despre carnetele CEC pentru achiziționarea de autoturisme „NU PENTRU CELE PE CARE SCRIE „CU DOBÂNDA SI CÂȘTIGURI AUTOTURISME.

Foarte multi romani au ramas cu carnete vechi de CEC prin sertare, fara sa stie ca isi pot recupera banii depusi in anii 90. Oamenii care si-au depus economiile la Casa de Economii si Consemnatiuni pentru a-si achizitiona un autoturism Dacia ar putea fi despagubiti, potrivit unei ordonante a Guvernului Ciolos.

UPDATE: Nu trebuie confundate Libretele de Economii cu castiguri in autoturisme, prin tragere la sorti, cu depozitele special constituite pentru achizitionarea unui autoturism.

Libretele cu premii prin tragere la sorti au fost printre cele mai populare produse bancare inainte de Revolutie, fiind lansate in 1962 si disponibile in oferta bancii pana in 2000, cand au fost retrase din circulatie. Pentru acestea, nu se acorda despagubiri, existand si o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest sens.

Au dreptul la despagubiri, potrivit OUG nr. 156/2007,  doar cei care au avut depozite special contituite pentru achizitia de autoturisme, despagubirile fiind acordate de Ministerul de Finante.

Guvernul Ciolos a emis o ordonanta de urgenta in anul 2016 prin care stabileste ca despagubirile vor fi facute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank si BRD.

Astfel, fiecare carnet CEC poate valora pana la 20.000 de lei, potrivit legii despagubirilor care, desi exista din 2007, nu a fost pusa in aplicare din cauza unor inadvertente legislative.

Cum va puteti recupera banii depusi la CEC

Guvernul Ciolos a emis o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca despagubirile vor fi facute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank si BRD.

In Monitorul Oficial nr. 171 din 7 martie a.c. a fost publicata Legea nr. 19/2016 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 19/2014 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme.

Pentru a intra in posesia titlurilor de stat trebuie sa faceti o adresa catre Ministerul Finantelor Publice si alte doua adrese spre BRD si CEC Bank. Raspunsul la aceste solicitari ar trebui sa il primiti in cel mult 30 de zile. Pana acum romanii isi puteau recupera banii doar in instanta, dar legislatia actuala le permite sa fie despagubiti in aproximativ 2 luni de zile.

Romanii trebuie sa pregateasca un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz, precum si declaratie pe proprie raspundere ca nu au incasat despagubirea pana acum.