Salariații care au intrat în șomaj tehnic ca urmare a deciziei angajatorului de a-și reduce activitatea trebuie sa retina faptul ca pastreaza in continuare statutul de angajat si sunt în continuare parte din relația de muncă pe care o au cu angajatorul.
Asadar, somajul tehnic implica suspendarea contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului, in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr.53/2003 Codul muncii. Cu toate acestea, precizam faptul ca angajatorul nu este obligat sa suspende toate contractele individuale de munca existente la nivelul unitatii, ci poate suspenda un numar limitat de contracte individuale de munca, in functie de specificul activitatii.
In baza art.53 alin. 1 din Legea nr.53/2003 Codul muncii pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
Pe cale de consecinta, avand in vedere faptul ca ne referim la o suspendare temporara a contractului individual de munca si nu o incetare a acestuia salariatul poate fi rechemat la muncă atunci când angajatorul își va relua activitatea. Aceasta intrucat, conform dispozitiilor art. 53 alin. (2) din Legea nr.53/2003 Codul muncii pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Atentie insa – chiar daca aceasta rechemare a salariatului poate sa se produca chiar si pe perioada cat contractul individual de munca este suspedent, pentru perioada in care salariatul va lucra urmare a solictarii angajatorului, suspendarea CIM va trebuie sa inceteze anticipat fata de data stabilita initial, contractul de munca fiind activ pe perioada in care salariatul lucreaza.
Nimic nu impiedica , daca situatia o impune, ca salariatul sa fie din nou trimis in somaj tehnic cu toate drepturile si obligatiile aferente.
Asadar, pe perioada in care salariatul aflat in somat tehnic este chemat la de catre angajator la munca, suspendarea contractului sau individual de munca dispusa in temeiul art.52 alin.1 lit.c din Codul Muncii trebuie sa incetaze, pentru ca angajatul nu poate fi chemat să lucreze cât timp se află în șomaj tehnic, fără să fi încetat suspendarea contractului de muncă, intrucat munca prestată sub menținerea unui contract suspendat este interzisă.
Solutia de a folosi in activitatea societatii salariatii a caror contracte individuale de munca au fost suspendate ca urmare a deciziei angajatorului de a intra in somaj tehnic este nelegala. Aceasta intrucat, toate aceste persoane care vor presta o activitate pe perioada cat contractele individuale de munca le sunt suspendate vor fi considerate ca prestand o activitate la negru cu toate consecintele legale pe care le implica o asemenea constatare, abilitati in acest sens avand atat Inspectoratul Teritorial de Munca ca si reprezentantii Agentiei Natioanle de Administrare Fiscala in cadrul controalelor proprii.
Potrivit art.260 alin.1 lit.e ind.1 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii:
“(1) Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte :
e2) primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”
Mult, nu ?
Daca nu vrem sa dam inzecit inapoi la stat banii primiti pe indemnizatia de somaj ar trebui sa fim atenti la aceste amanunte – asadar, atentie la neatentie.
Comenteaza