Instituția divorțului este menită să reglementeze pașii pe care trebuie să-i urmeze o persoana atunci când își dorește să destrame comuniunea legală dintre ea și partenerul ei. Această decizie are consecințe deosebit de importante pentru viața și viitorul persoanei care ia hotarârea de a divorța îndeosebi în cazul cuplurilor care au copii, fiind un proces psiho-intelectiv amplu.
Etape divort oradea

Vă recomandăm ca înainte de luarea acestei decizii să încercați terapia de cuplu împreună cu partenerul dumneavoastră, pentru a încerca toate posibilitățile de reconciliere, întrucât scopul căsătoriei este acela de a crea o familie (cu toate conotatiile sociale, prihologice si pana la urma umane, ale acestui cuvant.)  In final, hotărârea de a divorța se ia de către persoana care își dorește încheierea mariajului, de aceea fiți ponderați și să chibzuiți îndelung asupra ei,  decizia fiind strict intim-personală, astfel încât doar propria conștiință va este sfătuitor, nicidecum un avocat sau un notar.
Odată luată decizia de a divorța vă reamintim că desfacerea căsătoriei prin divorț este un mijloc juridic prin care se pune capăt existenței căsătoriei pe cale judecătorească sau administrativă. În ce privește divorțul pe cale judecătorească, legislația în vigoare (noul Cod Civil) prevede desfacerea căsătoriei prin divorț prin următoarele posibilități:

a. prin acordul soților;
b. la cererea unuia dintre soți, atunci când datorită unor motive temeinice raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c. la cererea unuia dintre soți, dupa o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani;
d. la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei (pentru detalii asupra motivelor de divorț a se vedea articolul precedent, intitulat Motive de divorț)
Sfatul nostru este să urmați procedura divorțului remediu, prevăzută de articolele 929 – 932 ale Noului Cod de Procedură Civilă. În esență această procedură prevede că cererea de divorț se întemeiază pe acordul soților cu privire la desfacerea căsătoriei, cererea de divorț fiind semnată de ambii soți.
În cazul în care nu ajungeți la un acord cu partenerul dumneavoastră și nu puteți urma procedura  divorțului remediu, vă recomandăm procedura divorțului din culpa soților, prevăzut de articolele 934 – 935 din Noul Cod de Procedură Civilă. În această ipoteză, instanța va pronunța divorțul din culpa soțului pârât atunci când, din motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei în condiții normale nu mai este posibilă.
Cu toatea acestea, cu privire la motivele pe care doriți să le invocați în susținerea cererii de a divorța, recomandăm să nu detaliați cu lux de amănunte toate chestiunile care v-au determinat să luati hotararea. Aceasta pentru că, în practică, în numeroasele cauze în care am reprezentat clienți care au divorțat, atunci când au fost supuse în public motivele complete de divorț (precum adulterul, alcoolismul, violența fizica sau alte chestiuni de acest fel), procedura în fața instanței a fost prelungită și tracasată, având influențe nefaste asupra soților si copiilor acestora – copii care s-ar putea sa fie interesati,  odată ajunși la maturitate,  de motivele divortului parintilor lor.

În final, vă recomandăm ca indiferent de ce cale doriți să urmați și care procedură dintre cele sus descrise doriți să o folosiți, să apelați la serviciile unui avocat. Aceasta intrucat atunci când părțile divorțează trebuiesc stabilite și chestiuni conexe, precum partajarea bunurilor dobândite de soți pe perioada căsătoriei, iar în cazul cuplurilor care au copii trebuie tranșate chestiunile privind exercitarea autorității părintești, programul de vizitare al copilului, condițiile de ieșire din țară a copilului, etc.

Cu privire la aceste chestiuni conexe un avocat vă va consilia și vă va da cele mai înțelepte și avantajoase sfaturi, chestiuni asupra cărora notarul nu vă avertizează daca nu le solicitați, iar dacă nu le cererti prin cererea de divorț, instanța nu va putea dispune cu privire la acestea.

Pentru orice nelămurire sau probleme cu privire la desfacerea căsătoriei nu ezitați să ne contactați!