In Romania,  sistemul juridic prezuma ca  orice cetatean mediu-diligent  citeste la cafeaua de dimineata Monitorul oficial, Buletinul procedurilor de insolventa, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lista  achizitiilor intracomunitare, Lista monumentelor istorice si alte cateva zeci de buletine, monitoare, jurnale si liste oficiale. Statul  prezuma ca le stii,  pentru ca apar publicate undeva. Si … Nemo censetur ignorare legem  .

Pe de alta parte, romanul insusi este un  autotidact, ii place sa fie informat sa stie  toate noutatile legislative in amanunt, valoarea indicelui Dow Jones, numarul actualizat al infectiilor, si noile aventuri ale Vulpitei.  Ne aplace sa stim si sa tasfasuim.

Zilele acestea insa, conflictul intre pretentiile sistemului  juridic de “a stii” si nevoie noastra fizioligica de “a afla”  intra intr-un dramatic conflict. Aparent el ar trebuie sa se armonizeze – in sfarsit, stam acasa, avem timp sa fim informati si suntem informati. In realitate , stam acasa suntem conecati in orice moment la ultimele stiri/evenimente/ break news  iar aceasta avalansa ne covarseste.

Din acest conflict  a aparut si acest Portal juridic. Iar conflictul exista si aici, pentru ca ce scriem azi, adica ceea ca apare in Monitorul oficial de ieri ,  se intampla sa nu mai fie valabil maine,  cand citesti aceste randuri.

Asa cum ne asteptam Guvernul României a venit  intampinarea  nevoii de cunoastere  a cetetanului sau, oferindu-i insa  nu o sursa oficiala de stiri din care sa poate afla informatiile corecte  ci 6 (sase). Avem  asadar  crate de Agenția de Digitalizare a României  6 site-uri oficiale prin gandite ca “soluții care vor lupta în mod eficient și strategic cu efectele produse de COVID-19.”

  • ro – site-ul cu actualizarile legislative, modelele oficiale de declaratii
  • ro – site-ul care ofera un ghid teoretic bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece
  • ro – site-ul care exprima dimensiunea efectelor cauzate de COVID-19 în România, din surse oficiale
  • ro – site-ul prin care se incearca colectarea informațiilor de la o populație si o evaluare constantă a situației,
  • ro – site-ul prin care se colecteaza ajutoarele de orice fel prin conectarea ONG-urilor din tara,
  • ro – site-ul care colecteaza informații de la o populație si realizeaza o evaluare constantă, oferind sprijin în autorităților române în țara de reședință.

Adica numai sa citesti.

Cu toate acestea,   intre perupetua  modificare a noutatilor social-juridico-economice si nevoia fireasca de fi informati   imediat vin si eu cu cateva idei:

  • In primul rand, sa nu ne grabim :  o stire proaspata nu e neaparat un avantaj, ea  trebuie verificata si aprobata prin trecerea timpului – vestita Hotarare  4  a scos oamenii in strazi pentru a face ultimele deplasasi,  iar Ordonanata militara 3 inghesuit oamenii in magazine. una era falsa, alta era reala,  cui i-a ajutat ca le-a stiut imediat – nimanui
  • In al doilea rand, sa accesam sursele oficiale centrale : in cazul celor 3 puteri ale statului – Presedentie,  Parlament, Guvern –   sursa oficiala este Monitorul Oficial ; asadar sa citim Monitorul asa cum prezuma Statul ca o facem in fiecare dimineata ; in cazul celei de 4-a  puteri este Justitia,  sursa  oficiala este portalul instantelor de judecata;
  • In fine la nivel local, cel mai sigur este telefonul, asa ca va lasam mai jos o lista cu telefoane ale institutiilor   sau serviciilor publice de interes

Starea de acum ma duce cu gandul la o veche gluma – Ce faci bade ? Stai si cugeti ?

Rapunsul – #Numa stau !

Asadar ne punem pe citit, ca e nevoie . Dar, nu ne grabim .

Pana luni, sa fim sanatosi.

 

ANAF – call center                                                                               031.403.91.60

ANOFM – call center pentru informatii privind somajul tehnic          021/4444-000

ITM – call  center sesizari si reclamatii                                                0259/479.322

ITM – call center informare relatii cu publciul                                    0259/437.804

AJOFM BIHOR –                                                                       0259-436821; FAX -259-435802

0359-800960-SECRETARIAT/ 0359-800961-AGENTIA LOCALA/ 0359-800962-FORMARE PROFESIONALA 0359-800963– BIROU INREGISTRARE SOMERI

DSP BIHOR-                                                                                         0259434565

INSTITUTUL NATIONAL DE SANATATE PUBLICA –                             0800 800 358

Serviciul de sprijinire a varstnicilor din Oradea 0                         800 410 430

CAO TELEFONUL CLIENTULUI ( pentru petitii, comenzi,servicii)-      0259 – 432 684

In cazul clientilor deserviti de bransamente dotate cu contoare mecanice, acestia pot transmite indexul contoarelor prin email-facturare@apaoradea.ro sau telefonic la 0259 435505, in perioada 10-20 ale lunii.

ELECTRICA -TELVERDE – pentru comunicare index autocitit , gratuit- 0800 800 048

ELECTRICA -TELEFON TAXABIL – pentru informații comerciale, tarif norma-  0244 406 006