Cabinetul nostru de avocatură a înregistrat un nou succes cu o cauza dezbătută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva României, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor deţinuţilor din penitenciare.

Link stire PRO TV: aici.

În cazul de faţă este vorba despre un deţinut din Penitenciarul Oradea (un bihorean din Cuzap, F.C.) căruia şefii penitenciarului nu i-au permis să participe la înmormântarea mamei sale, chiar şi sub escortă. Cererea i-a fost analizată şi respinsă în 24 martie, la ora 9, cu 3 ore înainte de înmormântare, iar reclamantul nu a mai avut posibilitatea de a contesta decizia Comisiei de recompense din Penitenciar. În plus, acesta a reclamat şi încălcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane şi degradante.

„Condiţiile în care a fost ţinut deţinutul sunt total insalubre. A fost încarcerat într-o celulă de 20 mp, fără lumina naturală, cu 8 paturi, în care pentru toaletă aveau alocat 0,8 metri. Beneficiau de apă caldă de 2 ori pe săptămâna, câte 90 de minute până în 2015, iar din 2015 de 4 ori pe săptămâna” a declarat Alexandru Moş, avocat colaborator în cadrul Cabinetului de Avocatură Cristian Rusu, cel care a susţinut cazul lui Canalos la CEDO.

Magistraţii i-au dat acestuia câştig de cauza, judecătorii CEDO susţinând că oricărui deţinut trebuie să îi fie respectată demnitatea, iar refuzul sefior unei închisori de a-i permite să meargă la înmormântarea unui rude apropiate este absolut nejustificat. CEDO a decis că deţinutul va fi despăgubit cu 15.000 de euro.

Este al doilea caz câştigat de Cabinetul de Avocatură Cristian Rusu în faţa magistraţilor europeni din Strasbourg, în mai puţin de două luni. În precedentul caz, un orădean a reclamat faptul că instanţele româneşti i-au încălcat dreptul la un proces echitabil. Curtea de la Strasbourg a stabilit, în hotărârea dată pe 4 octombrie 2016, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României nu a procedat la reaudierea martorilor şi nici a inculpatului de atunci şi i-a acordat despăgubiri morale în valoare de 3.000 de euro.