Unul dintre aceste prejudicii ar fi majorarea politelor de asigurare, ca urmare a cresterii costurilor aferente regularizarii daunelor, primele de asigurare auto putand creste semnificativ atat din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar si a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.
De asemenea, prin comunicatul transmis de UNSAR acestia sustin si ca, prin constituirea acestui corp de constatatori s-ar afecta mediul economic, ducand in cele din urma la instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare si evaluare a daunelor. Totodata UNSAR cere presedintelui ASF “sa manifeste dilgenta si rigoare in elaborarea acestei reglementari”:
La acest moment, intinderea daunelor este constatata de asa numitii “ofiteri de dauna” din cadrul asiguratorului, adica de angajati ai celor care ar trebui sa faca plata. Cu alte cuvinte cei trebuie sa plateasca sunt si cei care stabilesc cat ar trebui sa plateasca. Aproape normal intr-un sistem judiciar care paraie din incheieturi.
La fel de normal este asadar grija asiguratorilor privitor la constituirea unui asemenea Corp independent al constatatorilor de daune care vor duce …la “pagubirea pietei”. Pietei asiguratorilor, desigur.
Cum de ASF nu a vazut pana acum nicio problema in a pune lupul paznic la oi ramane o problema demna de notat. Abia in acest moment, la 25 de ani de la prima reglementare post-revolutionara a pietei asiguratorilor (legea 136/1995) prim vicepresedinte al ASF dl. Ovidiu Wlassopol arata ca “procesul de constatare a daunelor dupa un accident rutier ar fi unul mult mai transparent si mai corect avand in vedere petitiile depus de catre cosumatori la ASF reclamand preponderent neplata sumei integrale, neplata la termen si reparatiile defectuoase. “
O vorba populara spune – “Cainele moare de drum lung si prostul de gria altuia “– atata doar ca nici asiguratorii, nici UNSAR si nici ASF nu sunt prosti. Chiar deloc. Si cei 25 de ani o confirma.
Comenteaza