Astfel Curtea de Justitie a avut in vedere dreptul oricarui consumator de a fi informat cu privire la dobanda anuala efectiva la momentul cand doreste sa acceseze un credit, in sensul ca aceasta informatie sa ii fie expusa intr-un mod cat se poate de obiectiv.
In concret modalitatea de calcul a DAE se realizeaza potrivit ecuaţiei de bază care exprimă echivalenţa dintre trageri, pe de o parte, şi rambursări şi costuri, pe de altă parte si care exprima adică:
unde: – X este DAE; – m este numarul ultimei trageri; – k este numarul unei trageri, aşadar 1 < = k < = m; – Ck este valoarea tragerii k; – tk este intervalul, exprimat in ani şi fractiuni de an, dintre data primei trageri şi data fiecarei trageri ulterioare, aşadar tj = 0; – m’ este numarul ultimei rambursari sau plaţi; – l este numarul unei rambursari sau plaţi; – Dl este cuantumul unei rambursari sau plaţi; – sl este intervalul, exprimat in ani şi fractiuni de an, intre data primei trageri şi data fiecarei rambursari sau plaţi urmatoare.
Este evident ca unui consumator mediu, cu pregatire si cu capacitate de observare, analiza si concluzie medii ii este imposibil sa calculeze SINGUR valoarea DAE. Si nici nu i se poate pretinde o asemnea procedura.
In cauza de fata, Curtea a retinut ca de acum inainte bancile vor stabili DAE fix, indiferent daca dobanda principala este sau nu variabila.
Aceasta decizie vine ca un ajutor pentru toti cei care in viitor vor dori sa acceseze un credit, dar nu cunosc foarte multe detalii, iar in acest mod sunt protejati de o eventuala leziune cauzata in principal de necomunicarea de catre banci a tuturor informatiilor in mod obiectiv.
Totodata fiind o decizie a Curtii De justitie Europeana aceasta se va aplica in mod imediat in toate tarile member.
Aceasta hotarare va putea fi invocata si in fata instantelor romane.
Comenteaza