Sediul principal al institutiei exproprierii in primul rand il reprezinta art.44 alin.3 din Constitutie care prevede ca “nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu o dreapta si prealabila despagubire”.

Iar art.562 alin.3 NCC enunta ca exproprierea se poate face numai pentru o cauza de utilitate publica, iar justa si prealabila despagubire se stabileste prin acordul partilor, adica expropriatorul si cel expropriat, iar in caz de divergenta este deschisa calea judiciara.
Vom defini exproprierea pentru a se intelege exact in ce consta institutia ei, si anume exproprierea este un act de putere publica prin care se realizeaza dobandirea fortata a dreptului de proprietate privat asupra imobilelor necesare executarii lucrarilor de utilitate publica, in schimbul unei juste si prealabile despagubiri.
Cand vorbim de expropriere ne referim la doua cadre legale si anume la legea 33/1994 si legea 255/2010.

La momentul de fata mai rar sunt realizate exproprieri in sistemul legii 33/1994 deoarce conform acestei legi daca in decurs de un an bunurile expropriate nu au fost utilizate conform scopului care a stat la baza declararii utilitatii publice, fostii proprietari pot sa ceara retrocedarea acestora daca nu s-a facut o noua declaratie a utilitatii publice.

In schimb in baza legii 255/2010 se poate contesta doar cuantumul despagubirilor acordate, fara a se putea contesta insusi transferal dreptului de proprietate. Termenul in care se poate cere despagubirile este termenul general de 3 ani.
Contestarea efectiva a deciziei de expropriere se face pe calea contenciosului administrative, sediul materiei fiind legea 554/2004.

In ceea ce privesc bunurile ce pot forma obiectul exproprierii in sistemul legii 255/2010, acestea sunt imobile aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, care au sau nu scop lucrativ si a oricaror altor entitati precum si cele aflate in proprietatea privata a comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.

Procedura exproprierii cuprinde 4 pasi si anume: aprobarea indicatorilor tehico-economici a lucrarilor de interes public, consemnarea sumei ce reprezinta despagubirile aferente exproprierii, transferul proprietatii si finalizarea formalitatilor aferente exproprierii.
Pasii si modalitatea efectiva a exproprierii le vom dezbate cu ocazia urmatorului articol,in curinsul caruia vom vorbi si despre demersurile privind contestarea despagubirilor acordate.