Pe internet puteti gasi sumedenie de articole cu referire la limite de alcool la volan, pedepse aplicate, proceduri de testare a alcoolului din sange etc. Multe dintre acestea nu au o baza legala facand afirmatii derizorii bazate pe zvonuri sau mituri.

Una dintre aceste afirmatii false este aceea ca imbibatia alcoolica in sange de pana la 0,2 g/l (sau 0,1 mg/l alcool in aerul expirat) nu produce efecte juridice impotriva soferului in cauza. Adica nu i se poate intampla nimic. Fals – legislatia in vigoare sanctioneaza contraventional cantitatea cea mai mica de alcool aflata in aerul pur expirat al unui conducator auto.

In acest sens in legislatia romana o alcolemie de pana la 0,40 mg/l alcool in aerul expirat (sau 0,80 g/l alcool in sange) constituie contraventie si va fi sanctionata ca atare.
Asadar, atunci cand veti fi oprit in trafic si politistul rutier, dupa testarea alcoolemiei cu alccolmetrul va va depista o alcoolemie mai mica decat valoarea de 0,40 mg/litru va putea solicita deplasarea la cea mai apropiata unitate medico legala in vederea efectuarii probelor biologice, intocmind totodata procesul verbal de contraventie.

O alta greseala pe care multi o comit este aceea a termenului de suspendare a permisului de conducere in caz contraventie, acesta fiind de 90 de zile si nu 180 de zile , conform legislatiei actuale. Suspendarea permisului este insotita de asemenea si de o amenda din clasa – IV-a de de sanctiuni (intre 9 si 20 de puncte amenda, 1 punct reprezentand 10% din salariul minim brut pe economie).

Atunci cand la testarea alcoolului din aerul expirat veti fi depistat cu o valoare de 0,40 mg/litru sau mai mare, ofiterul de politie esre obligat sa va insoteasca la cea mai apropiata unitate medico legala pentru stabilirea imbibatiei alcoolice din sange. In acest din urma caz fapta va fi retinuta ca infractiune care va fi sanctionata cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu o amenda penala.

Mostrele de sange trebuiesc prelevate la cel mult 30 de minute dupa oprirea in trafic urmand ca la interval de o ora de la prima prelevare testul sa se repete. De mentionat este faptul ca semnificatie penala va avea doar prima prelevare.

De asemenea nu se va mai calcula retroactiv imbibatia alcoolica de la momentul opririi in trafic deoarece rezultatul nu poate fi 100% real, acest fapt nascand foarte multe controverse. Astfel se va avea in vedere doar prima recoltare de sange care la valoarea de 0,8 g/l alcool pur in sange sau mai mare va constitui infractiune.

Pentru mai multe informatii sau nelamuriri nu ezitati sa ne contactati!