Despre Indemnizatia de somaj tehnic a curs rauri de cerneala (sau de pixeli in contextul actual) conditiile, beneficiile, procedurile, fiind cunoscute credem de toate lumea. Ar fi superflu sa insistam. Ce dorim sa infatisam astazi, sunt cateva posibile conotatii penale sau contraventionale ale unor situatii incidente in cazul acordarii unor indemnizatii de somaj tehnic in conditii neconforme .
Asadar exista urmatoarele incidente penale in cazul angajatorului :
– Infractiunile concurente de inselaciune – daca angajatorul nu isi reduce sau nu isi intrerupe activitatea si solicita si primeste indemnizatiile de somaj tehnic pentru angajati (fapta pedepsita cu inchisoarea de la 1 la 5 ani) si fals in declaratii – intrucat inducerea in eroare a statului se realizeaza prin completarea declaratiei pe proprie raspundere cu date false (fapta pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda)
– Infractiunile concurente de inselaciune si fals in declaratii in situatia angajatorului care plateste salariatii desi a solicitat acordarea indemnizatiei de somaj tehnic, intrucat avem de-a face cu depunerea unei declaratii false in care se arata ca a fost afectata activitatea angajatorului si acesta nu isi mai permite salariile angajatilor, realitatea fiind insa alta
– Infractiunile concurente de inselaciune si fals in declaratii in situatia in care angajatorul solicita indemnizatia de somaj tehnic pentru unul sau mai multi angajati care au incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta
– Suplimentar, angajatorul risca si o incadrare in raport de infractiunea de deturnare a fondurilor avand in vedere ca aceasta este o forma speciala de inselaciune savarsita in dauna statului, prin inducerea in eroare a acestuia cu documente sau declaratii false. (fapta pedepsita cu inchisoarea de la 2 la 7 ani). Chestiunea prezinta importanta pentru ca in situatia in care sumele obtinute in mod necuvenit cu titlu de indemnizatie de somaj tehnic depasesc 2.000.000 lei, limitele de pedeapsa ale infractiunii de deturnare a fondurilor vor fi majorate cu jumatate, fapta fiind considerata de o gravitate crescuta.
– Infractiunea de evaziune fiscala – in situatia in care angajatorul depune declaratia fiscala in care indica intentionat un cuantum diminuat al contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (fapta prev. de art. 8 alin. 1 din Legea 241/2005 si sanctionata cu inchisoarea de la 3 la 10 ani)
Este vorba de „stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor si contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat”
Spre exemplu – daca contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate sunt de 10000 lei, dar angajatorul arata in cuprinsul declaratiei depuse la organul fiscal ca acestea sunt de 5000 lei. Potrivit Codului Fiscal, angajatorul are si calitatea de contribuabil in sensul normei mai sus amintite in raport de virarea contributiilor aferente veniturilor angajatilor, astfel ca nu exista nicio piedica pentru retinerea acestei infractiuni.
In raport de impozitul pe venit angajatorul nu are calitatea de contribuabil, sens in care nu ii poate fi retinuta aceasta infractiune daca declara un cuantum al venitului angajatului mai mic decat cel real, insa intr-o asemenea situatie va putea fi retinuta infractiunea de inselaciune.
– Infractiunea de deturnare de fonduri in situatia in care care angajatorul nu vireaza banii si/sau plateste creditorii entitatii din aceste sume de bani, (sanctionata cu inchisoarea de la 1-5 ani). Aceasta infractiune sanctioneaza „schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor provenite din finantarile obtinute sau garantate din fonduri publice”. Se considera ca sumele de bani primite de la bugetul de stat cu titlu de indemnizatii de somaj au o destinatie speciala, si anume aceea de ajutorare a angajatului, iar angajatorul a scimbat acesta destinatie . Daca cuantumul indemnizatiilor obtinute de la stat si utilizate in alt scop depaseste 2.000.000 lei limitele de pedeapsa ale infractiunii se vor majora cu jumatate.
– Suplimentar, circumstanta agravanta a „savarsirii infractiunii de catre o persoana care a profitat de situatia prilejuita de starea de urgenta” – in masura in care faptele de mai sus sunt savarsite in perioada starii de urgenta, aspect presupune posibilitatea majorarii limitelor de pedeapsa stabilite de Codul Penal.
De retinut sunt si urmatoarele incidente contraventionale in cazul angajatorului :
– raspunderea contraventionala, in situatia in care acesta depaseste termenul de 3 zile lucratoare de la primirea acestora de virare catre angajat a sumele de bani
– raspunderea contraventionala, daca acesta omite sa calculeze, sa retina si sa vireze catre bugetul de stat impozitele si contributiile sociale aferente indemnizatiilor de somaj tehnic pana la data de 25 a lunii
Pana la urma “nemo censetur ignorare legem” – nimeni nu poate invoca necunoasterea legii fie ea civila, fie penala. Asa ca recomandam prudenta si diligenta in folosirea instrumentului indemnizatiei de somaj tehnic.
|
Comenteaza