Un clujean este cel mai bun avocat-orator din Europa”  – Titlul, aparut acum cateva zile pe un site de stiri juridice mi-a provocat zambete. De bucurie, de amaraciune, de sperante … de toate.

Pe de o parte, faptul ca avocat clujean Grigore Pop a câștigat zilele trecute concursul internațional de oratorie – The International Oratory Competition – organizat de Federația Barourilor din Europa (The European Bars Federation – FBE) găzduit de Baroul Madrid este un eveniment si un motiv de maxima bucurie si satisfactie. Felicitari domnule avocat si felicitari Baroului Cluj care a primit si a selectionat un asemenea competitor.

Pe de alta parte, faptul ca procedurile in fata CEDO se sustin preponderant in scris, Curtea incurajand sustinerea scrisa a cauzelor, ca Tribunalul Curtii  Europene de Justitie  realizeaza proceduri exclusiv in baza unor inregistrari on-line, fara prezenta partilor si a avocatilor, faptul ca orientarea nationala procedural-civila este aceea de a a se desfasura procesele in camere de consiliu   (adica fara auditori), introducandu-se proceduri civile care se desfasoara doar in scris, toate astea zic, nu pot fi, in acelasi context,  decat motive de amaraciune.

Nu mai departe se stie ca foarte multe instante sunt coplesite de zeci/sute de dosare zilnic – vorbeam acum cateva luni de experienta noastra in cadrul unui proces in Danemarca in care judecatorul avea in ziua respectiva doua cauze de analizat, iar in carul unui comentariu la acel text un alt coleg  ne povestea cum pentru a sustine o cauza la o alta instanta scandinava … s-a deschis instanta in acea zi special pentru acel proces.

Ma gandesc ca noi avocatii, atunci cand ne pregateam in facultate pentru materii gen Retorica, Oratorie, Filosofie juridica,  Logica juridica nu ne-am astepat ca dupa cativa ani sa ajungem sa facem procese in care bifam casute pe un formular on-line gandit de un expert din Ministerul Justitiei.

Dupa cum gandesc ca nici colegii judecatori nu au gandit vocatia lor in sensul in care sa parcurga cate 80 de cauze de pe zi si sa ramana in pronuntare in 60 dintre ele. Aproape ca ii intelegi atunci cand, acordand cuvantul in fond, intreaba dupa 2 minute de reprezentantie avocateasca, in timp ce inchid sugestiv copertile dosaului : “Cu sau fara cheltuieli de judecata”.

Da stimati colegi – avocati, consilieri, procurori si judecatori – nu cred ca unul dintre noi am gandit ca asa ne vom face meseria. Sistemul pana la urma ne inghite pe toti, iar muntele de dosare sa pravale peste toata valea noastra de asteptari. Si acesta este zambetul de suferinta despre care vorbeam atunci cand am inceput aceste text.

Si totusi indraznesc sa sper.

Oratoria nu poate muri din inima justitiei. Retorica nu poate fi inlocuita cu casute-bifa din programele on-line. Avocatii nu pot fi redusi la sisteme de inregsitrare e-curia, dupa cum judecatorii nu pot fi inlocuiti cu scheme logice de programare informatica. Pentru ca,  dragi colegi judecatori, daca acum ne inlocuiesc pe noi Avocatii, veti urma in acest tablou exact Dumneavoastra.

Asadar, cu elocinta, suferinta si speranta,

Avocat pledant Cristian Rusu