- Miercuri, 15 iunie 2022
Monitorul oficial nr. 580 – decizia nr. 22 din 4 mai 2022 a ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală
Curtea a fost sesizată cu următoarea problemă de drept:
Dacă în interpretarea dispozițiilor art. 338 alin. (2) din Codul Penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului accidentului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat în accident, această din urmă sintagmă fiind prevăzută de art. 77 alin. (3) din Codul rutier (OUG 195/2002), dispoziții care reglementează obligațiile conducătorului auto în caz de accident rutier.
În concret întrebarea la care Curtea a trebuit să răspundă este aceea dacă fapta de a modifica poziția vehiculului implicat într-un accident din care a rezultat victime, este incriminat de alin. (2) al art. 338 din Codul penal prin sintagma “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului”.
Astfel, Curtea a arătat că:
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracțiunea de părăsire a locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, „fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație”.
Monitorul oficial 582 – LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin
Prin această lege s-au adus modificări legii care constituie dreptul comun în materia cambei și biletului la ordin. Printre modificările și completările aduse acestei legi se numără:
La art. 1 sunt arătate expres elementele pe care cambia trebuie să le cuprindă:
– denumirea de cambie
– ordinul de a plăti o sumă determinată
– numele celui care trebuie să plătească
– CUI-ul sau alt cod de identificare al trasului
– data scadenței
– locul plății
– numele celui la ordinul căruia plata trebuie făcută
– data și locul emiterii
– semnătura celui care emite cambia etc.
Cambia originală este cea emisă pe hârtie cu semnătură olografă. Imaginea unei cambii originale reprezintă o copie a ei.
De asemenea se prevede că dacă lipsesc unele elemente dintre cele de mai sus, înafară de locul plății, locul emiterii și data scadenței, documentul nu are valoarea unei cambii.
Dacă locul plății lipsește, cambia se consideră plătibilă la sediul social al trasului.
În cambie suma de plată se scrie în cifre și litere. Dacă suma este scrisă de mai multe ori în litere sau/și cifre se consideră că trebuie plătită cea mai mică dintre ele.
Orice persoană se poate obliga cambialmente prin mandatar, chiar dacă mandatul ori împuternicirea sunt concepute în termeni generali în ce privește dreptul mandatarului sau împuternicitului de a emite sau semna cambii
Dacă o cambie, necompletată la emitere, a fost completată fără a se ține seama de înțelegerile intervenite, neobservarea acestor înțelegeri nu va putea fi opusă posesorului. Posesorul decade din dreptul de a completa cambia în alb după 3 ani de la data emiterii cambiei.
Comenteaza