Consiliul de familie este o institutie mai putin cunoscuta, dar destul de des practicata, venind in ajutorul tutorelui care este personajul principal al tutelei.
Divort cu minori

Astfel, consiliul de familie are printre altele, sarcina de a veghea modul in care tutorele isi indeplineste sarcinile cu privire la bunurile si persoana ocrotita.

Ca regula generala consiliul de familie este compus din 3 membrii, astfel ca legea asigura luarea deciziilor conform regulii majoritatii.Membrii consiliului de familie sunt de regula rude sau afini a minorului sau celui pus sub interdictie, insa in cazurile in care nu exista rude, pot solicita numirea in consiliul de familie persoane care au avut legaturi de prietenie cu parintii minorului sau cu persoana pusa sub interdictie.

Cu toate acestea, codul civil stabileste ca doi soti, dar nici tutorele nu pot face parte din acelasi consiliu de familie, tocmai pentru ca deciziile in legatura cu persoana ocrotita sa fie luate in mod obiectiv si spre binele acesteia.

Ca atributii a membrilor din consiliul de familie, pe langa supravegherea modului in care tutorele isi indeplineste sarcinile, acestia contribuie cu avize consultative si decizii luate cu votul majoritatii membrilor.

In ceea ce priveste persoana lipsita de discernamant si pusa sub interdictie judecatoreasca, codul civil, prevede o obligatie speciala a tutorelul, aceea de a se ingriji de cel pus sub interdictie in asa fel incat, sa depuna toate eforturile in a-i grabi vindecarea si imbunatati calitatea vietii. In acest sens, instanta de tutela, tinand cont de avizul consiliului de familie, poate decide daca o persoana pusa sub interdictie urmeaza a fi ingrijita acasa sau intr-o unitate medicala.

Rolul asumat de membrii consiliului de familie, intr-un fel de „caine de paza”, dureaza pe durata tutelei si este evident instituita in vederea protejarii intereselor persoanei ocrotita prin tutela.

Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati!