Acest tip de radar are 2 funcții, care sunt lăsate la aprecierea polițistului care îl manipulează, și anume: fixat pe trepied sau ținut în mână. În funcție de metoda aleasă, crește sau scade distanța măsurată.
Situația cea mai des întâlnită este reprezentată de ținerea radarului în mână de către agentul constatator. Problema care se ridică în această situație privește înregistrarea corectă a distanței, deoarece conform manualului de utilizare al cinemometrului, pentru acuratețe, distanța trebuie sa fie de cel mult 80 metri. În acest context, utilizarea unor fotografii realizate la o distanță mai mare de 80 de metri până la vehiculul target sunt irelevante, fiind producătoarea de erori de măsurare.
Aceeași situație este întâlnită și cu privire la înregistrările video, când distanța de filmare cu cinemometrul trebuie să fie de 70 metri. Această iposteză cunoaște și excepții – când condițiile meteo sunt perfecte (fără vânt, ploaie, ceață etc.), când se poate crește distanța până la 150 de metri. Invers, în condiții de vânt, ploaie, ceață, ninsoare etc. distanța maximă de măsurare cu cinetometrul tip pistol este de 61 metri.
Raportat la aceste aspecte, probele obținute de organele de poliție fără respectarea cerințelor minime de functionare a aparatului radar de tip pistol, sunt îndoilenice și nu pot fi folosite, în măsura în care acestea au fost obținute prin nerespectarea datelor specificate în mod clar de către producător.
Comenteaza