Pe fondul  initiativelor venite dinpre mediul bancar  privind amanarile de la plata ratelor de imprumut (Banca Transilvania, CEC Bank, BCR, ING-Bank,  BRD au anuntat intenta de amanare pe diferite perioade a ratelor imprumuturilor in derulare – vom reveni asupra subiectuluiBanca Nationala  a Romaniei a decis să permită băncilor să utilizeze temporar amortizoarele de capital anterior constituite, cu menținerea respectării cerințelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări. Adica a creat bancilor  premise punerii in opera a unor asemenea initiave.

Pot beneficia de OUG privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare :

  • doar persoanele fizice ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus.
  • doar IMM-urile care și-au încetat activitatea fie din cauza interdicțiilor exprese ale guvernului, fie din cauza efectelor epidemiei și nu au capacitatea de a plăti salariile.
  • nu vor beneficia de amânare la plata ratelor clienții (personae fizice sau juridice) care au restanțe la credite la data instituirii stării de urgență în Romania.

Procedura :

  • solicitanții trebuie să depună o cerere la banca la care au credit, in orice forma – adica atat in format electronic cat si letric , inclusiv oral sau telefonic
  • se suspenda integral obligația de plată a ratelor scadente, adica rate de capital, dobânzi și comisioane
  • dobânda datorată de debitori penru aceasta perioada se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare iar capitalul astfel majorat se plătește esalonat pe durata ramasă până la noua maturitate a creditelor , cu excepția creditelor ipotecare pentru care se plătește esalonat până la maximum 5 ani.
  • in cazul IMM-urilor banca notifica acestora clauzele contractuale modificate pentru implementarea ordonantei In termen de 30 de zile de la primirea solicitarii
  • perioada de suspendare nu va putea depasi data de 31.12.2020.

Suplimentar, IMM-urile ca vor sa beneficieze de Ordonanta trebuie sa indeplineasca cumulativ urmãtoarele condiții:

  • întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de M.E.C.M.A.
  • reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 şi nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor lor
  • nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului,

Cateva precizari :

  • pe de o parte, conform comunicatului BNR din data de 24.03.2020, reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituții bancare și nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID‑19; e vorba de permisiunea băncilor să utilizeze temporar amortizoarele de capital anterior constituite, cu menținerea respectării cerințelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări; asadar bancile nu realizeaza ope legis aceste amanari  de pana la 9 luni, ci s-a creat acest cadru institutional, ceea ce insemana ca in concret este psobil ca situatia acestor pasuiri va urma sa difere de la o banca la alta, si de la un caz la altul
  • pe de alta parte, bancile din Romania au anuntat chiar ele luarea unor asemenea masuri imediat dupa aparitia decretului privitoare la starea de urgenta iar modalitatea in care o vor face o vom afla in zilele urmatoare

Ramane sa vedem cum se vor armoniza bunele intenetii ale guvenrului,  luate pe banii bancilor cu bunele intentii ale bancilor,  luate pe banii datorincilor. In defavoarea celor din urma,  de obicei.

Personal, asa cum s-a intamplat si cu darea in plata si cuvariatiile CHF,  cadourile venite dinspre la govern si parlament  inspre consumatori via mediul bancar s-au finalizat in instanta. Sa speram ca acesta nu va fi, la fel ca restul panerului, un alt mar otravit.