In Romania exista 3 feluri de competente care trebuie avute in vedere atunci cand se introduce o cerere de chemare in judecata.
In primul rand, competenta generala cu ajutorul careia se delimiteza competenta instantelor judecatoresti de alte organe cu activitati jurisdictionale. Apoi competenta materiala prin intermediul careia se stabileste competenta dintre doua instante de grad diferit. Nu in ultimul rand, competenta teritoriala care determina competenta instantelor de acelasi grad.
In caz de divort din punct de vedere material este competenta instanta de tutela si anume judecatoria.
Lucrurile devin mai interesante cand vorbim de competenta teritoriala care in mod normal revine judecatoriei locuintei comune a sotilor. Conditia este ca cel putin unul dintre soti sa mai locuiasca in circumscriptia respectivei judecatorii.
In cazul in care sotii nu au avut locuinta comuna ori nici unul din ei nu mai locuieste in circumscriptia instantei de la ultimul domiciliu comun, codul civil prevede o competenta alternativa, adica instantei in a domiciliului paratul, iar in cazul in care paratul nu are locuinta in tara, instantei domiciliului reclamantului.
De asemenea, sotii care nu au locuinta in tara pot introduce cererea de divort la orice judecatorie din Romania, iar in caz de neintelegere a sotilor, competenta revine judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti .
Comenteaza