Reglementarea actuala a dreptului familiei recunoaste in principiu doua forme clasice de divort: divort din culpa partilor si divort din consimtamantul partilor.

Practica judiciara ofera insa surprinzatoare izvoare de drept. De curand am asistat un cuplu, care, dupa ce mi-a aratat ca relatia lor nu mai poate continua a solicitat divortul din … Curte.
Ce s-a intamplat ? Desi se separasera de ceva timp, sotii se intelegeau in principiu bine si nu simteau neaparat nevoia sa legalizeze divortul lor, cu atat mai mult cu cat pentru ca Legea privind blocarea cursului istoric prevedea printre altele drept criteriu pentru reusita procedurii catimea reunita a veniturilor debitorilor (adica a sotilor).

Cum Curtea Constitutionala a socotit ca legea e neconstitutionala si nu poate intra in vigoare, si nevoia de a fi legalmente casatoriti nu mai subzista, sotii din povestea noastra s-au infatisat la Tribunal. Intrebati de judecator din culpa cui doresc desfacerea casatoriei – al unuia, al ambilor, sau a niciunuia – raspunul a fost simplu – Din culpa Curtii Constitutionale.
Ceea ce nici nu e de mirare avand in vedere milioanele de victime pe care le face, fara indoiala culpabil, Curtea.