În continuarea seriei de articole despre divorț, în cele ce urmează vă vom expune un alt caz – divorțul în sine nu ar fi fost o chestiune complicată, însă în acest caz particular și delicat, considerăm că decizia instanței a fost una dureroasă.
Motive divort Oradea

Clienta noastră a fost chemată în judecată de soțul său care dorea să divorțeze – nimic special. Doar că în urma căsătoriei s-a născut un copil cu grave probleme de sănătate : suferea de Sindromul Down și o malformație cardiacă congenitală, fapt pentru care pana la 2 ani a suferit a doua operații chirurgicale. Desi are varsta scolara copilul nu se poate deplasa fără ajutor, se exprimă defectuos, cunoscând doar câteva cuvinte elementare.

Mai mult, copilul va fi supus pe întregul parcurs al vieții sale la controale medicale anuale, va trebui să facă ședințe de kinetoterapie, hidroterapie, logopedie, va avea nevoie în permanență de sprijin moral, afecțiune, răbdare.

Pentru toate aceste motive am cerut ca instanța să îl oblige pe parintele necustodian la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 33% din veniturile sale lunare nete (peste cuantumul de 25% prevăzut de Codul Civil pentru un copil) pe tot parcursul vietii copilului, date fiind nevoiele speciale ale acesteia.

Problema este ca judecătorii nu pot să acorde o pensie de întreținere pe toată durata vieții copilului, întrucât Codul Civil prevede clar că pensia de întreținere se datorează copilului devenit major doar dacă se află în continuarea studiilor superioare. Chiar și în acest caz pensia se plătește până la împlinirea de către copil a vârstei de 26 de ani, fără a putea depăși această vârstă. Așa că, în acest caz instanța a dispus ca pensia să fie achitată de către doar până la împlinirea de către vârstei de 18 ani.

În aceste condiții, neavând un text legal în baza căruia să pronunțe o hotărâre judecătorească prin care tatăl să fie obligat să îi plătească o pensie de întreținere pe toată durata vieții sale, ne punem întrebarea la ce s-au gândit cei care edictează legi în momentul în care au reglementat aceste chestiuni?

Evident că n-au avut în vedere și o asemenea situație – cabinetul nostru dorește să inițieze o propunere de lege ferenda, pentru ca legiuitorul să caute soluţii de reglementare a situatiei descrise de noi.

Pentru că, din păcate, când copilul va împlini 18 ani, boala va fi încă tot acolo – uneori neputinta e fara sfarsit.