timthumb

Clădirea Tribunalului, aşa cum o cunosc orădenii, sau Palatul de Justiţie cum se autorecomnada pe frontispiciu, este decorată, în partea superioară, cu patru statui. Firesc, mi-am pus, de nenumărate ori, întrebarea: ce simbolizează cele patru statui?

Potrivit site-ului adevărul.ro  “cele 4 statui reprezintă justiţia în mai multe ipostaze”. Care ipostaze şi de ce justiţia şi nu adevărul,  sau  dreptatea,  sau echitatea, sau elocinţă , sau etc. … este la liberă apreciere a cititorului.

Potrivit site-ului zigzagromania.ro  “Partea superioară a clădirii este decorată cu patru statui alegorice. Statuile sunt reprezentate de patru femei în diferite ipostaze care duc cu gândul la dreptate şi justiţie”. De ce ar trebui patru femei, în diferite poziţii, să ducă cu gândul la dreptate şi justiţie, nu am înţeles.

Potrivit site-ului ziare.ro “ Clădirea, opera a profesorului universitar arhitect Kiss Istvan, a fost executată de constructorii Guttman Joysef şi Rendeş Vilmos. A fost realizată în stil eclectic iar  faţada acesteia se remarcă prin semicoloane angajate şi prin cele patru statui alegorice, ce simbolizează adevărul, dreptatea, pedeapsa şi condamnarea”. Explicaţia oferită aici mi se pare cea mai aproape de adevărul istoric,  statuile  fiind realizate într-o epoca istorică  (clădirea a fost inaugurată la 13 august 1898) în care, în faţă acestei clădiri, pe locul  actualei statui a lui Ady Endre, trona o maiestuoasă … spânzurătoare .

Am încercat  să mă lămuresc analizând şi alte faimoase statui postate pe diferite clădiri publice din România. De exemplu,  pe clădirea Universităţii există patru statui semnificând Justiţia, Filosofia, Ştiinţă şi Artă. Ele au fost realizate de E.W. Becker iar că model a slujit chiar fiica artistului, Else.

Pe frontispiciul fostului Palat de Justiţie al Bucureştilor, actuală Curte de Apel Bucureşti, sub bolţile construcţiei, deasupra intrării principale, sunt amplasate şase statui alegorice, care semnifică (de la stânga la dreapta): Atenţia, Vigoarea, Legea, Justiţia, Elocinţă şi Adevărul .

Constat aşadar, cu surprindere, că nu există un răspuns clar la o întrebare cât se poate de firească: ce reprezintă statuile Palatului de Justiţie din Oradea? Statuile au o înălţime de peste 2 m şi 120 de kilograme fiecare. Una dintre statui ţine în mână un cod, alta o plăcuţă pe care scrie LEX, alta o sabie, iar alta este legată la mâini cu funie.

Încerc aşadar eu, fără pretenţia de a fi deţinătorul vreunui  adevăr absolut, să ofer  o posibilă explicaţie: cele patru statui nu sunt doar o întruchipare a Justiţiei sub mai multe ipostaze, ci reprezintă chiar patru întruchipări diferite: adevărul, dreptatea, justiţia şi echitatea.

Iar explicaţia este simplă: cele 4 nu vor avea niciodată aceeaşi faţă.

Depinde, nu-i aşa, şi de avocatul pe care l-ai ales.

Sursa foto: Crisana