Asa cum bine se stie, pe vechea reglementare in materie de minori si familie, si anume Codul familiei, incredintarea minorului se putea dispune doar in favoarea unui singur parinte.

Divort cu minori

De asemenea, conform Noul Cod Civil, care incepand cu anul 2009 reglementeaza sfera relatiilor de familie (abrogand Codul familiei), mentine aceeasi directie, procedandu-se doar la modificarea notiunii de incredintare a minorului cu cea de stabilire a domicilului minorului, aceasta noua institutie fiind in genere acelasi lucru.

Ce aduce in plus Noul  Cod Civil fata de vechea reglementare, in ceea ce priveste relatiile dintre minori si parintii lor dupa divort, este exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului, care in majoriatea cazurilor este comuna, in sensul ca ambii parinti contribuie la luarea unor decizii importante cu privire la aspecte din viata minorului. Aceasta institutie insa, presupune doar faptul ca parintii hotarasc impreuna asupra chestiunilor importante din viata minorului precum, alegerea religiei, donarea de sange, interventii chirurgicale etc. Doar atat. Nu are efecte si asupra custodiei minorului.

            Astfel ca si in virtutea Noului Cod Civil, domiciliul minorului ramane atribuit doar unuia dintre parinti, acesta avand drepturile si obligatiile curente, permanente in legatura cu cresterea si educarea minorului. Drept urmare a acestui fapt, in lipsa unui program de vzitare recunoscut sau inafara cadrului unui asemenea program de vizitare, sotul care a obtinut printr-o hotarare judecatoeasca ramasa definitiva domiciliul minorului poate interzice celuilalt sot vizitarea minorului.

Intr-o alta ordine de idei, hotararea judecatoreasca mentionata in titlu, pronuntata de Judecatoria Oradea la o data recenta, a deschis calea in materia divortului la un nou precedent judiciar, in sensul ca a stabilit, dincolo de o exercitare in comun a autoritatii parintesti si un domiciliul comun al copiilor la ambii parinti: alternativ, doua saptamani la mama si doua la tata.

Interesant de observat este modul in care vor fi puse in executare acest tip de hotarari atat de catre parintii divortati cat si de catre minori si ce efect vor avea aceste hotarari in ceea ce priveste relatiile personale dintre parintii divortati si copiii lor minori. Noi consideram unul pozitiv, deoarece prin alternanta domiciliului minorului in egala masura la ambii parinti, acesta isi va mentine aceleasi relatii personale cu ambii parinti, nemaiputandu-se pune in discutie „situatia parintelui separat de minor”.

Pentru mai multe detalii si informatii nu ezitați să ne contactați!