Parintele sau parintii care nu mai locuiesc cu copilul au in continuare dreptul de a relationa cu acesta, scopul este bineinteles consolidarea raporturilor afective dintre parinti si copii.
Divort cu minori

Doar pentru motive exceptionale si doar daca interesul superior al copilului o cere, instanta poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv doar de unul din parinti.

Practica judecatoreasca a retinut ca fiind motive intemeiate in acest sens: dezinteresul pentru cresterea copilului, violenta verbala si fizica, consumul de bauturi alcoolice si stupefiante, instabilitate psihica, un comportament imoral, sau executarea unei pedepse privative de libertate.

Doar pentru cazuri exceptionale instanta de tutela poate stabili plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie cu consimtamantul acestora sau la o institutie de ocrotire, aceste persoane vor exercita pe seama copilului toate drepturile si obligatiile care in mod normal cad in sarcina parintilor.

In ceea ce priveste programul de vizitare a copilului, sau de fapt continutul acestuia in instanta se fac urmatoarele greseli care mai apoi conduc la confuzii si neintelegerea partilor.

Programul de vizitare se poate stabiliti sau mai bine spus ar trebui stabilit intocmai ca copilul sa nu resimta atat de tare despartirea parintilor

Se poate stabili ca de doua ori pe saptamana copilul sa fie la parintele cu care nu mai locuieste. Cu titlu de exemplu, ar putea sa fie stabilit un program de vizitare in fiecare marti si joi de la ora 17-22.

In ceea ce privesc weekendurile, parintii se pot intelege ca fiecare din ei sa aiba copilul un weekend , intelegandu-se pe saptamani pare si impare pentru a nu exista confuzie. Astfel unui parinte ii sunt atribuite weekendurile din saptamanile pare, iar celuilalt din saptamanile impare.

O problema ce ar putea interveni intre parinti ar fi stabilirea programului vacantelor, respectiv vacanta de vara, vacanta de iarna si sarbatorile.

In acest sens parintii se pot intelege, de exemplu cu privire la vacanta de vara, la alocarea unui interval de timp parintelui care nu mai locuieste cu minorul. Intervalul de timp poate sa difere in functie de intelegerea partilor si poate fi exercitat alternativ.

In vacanta de iarna se poate stabili tot asa, un interval de timp, insa fiind o vacanta mai scurta se poate limita si la o saptamana, cu mentiunea ca aceasta sa  contina alternativ, intr-un an, zilele de 24,25 si 26 Decembrie, iar in anul urmator zilele de 30,31 decembrie si 1 ianuarie.

In cazul sarbatorilor de Craciun si Revelion , a sarbatorilor Pascale si a zilei de nastere a copilului, parintii se pot intelege ca acestea sa fie sarbatorite alternativ, tot alternativ in ani pari si impari.

Uneori in cazurile sarbatorilor poate fi avuta in vedere religia pe care o practica unul din parinti sau daca e practicant de fel.

In ceea ce privesc zilele de nastere a membrilor de familie a parintelui care nu mai locuieste cu copilul, partile se pot intelege in asa fel incat copilul sa poata participa la ele indiferent daca coincide cu programul de vizita sau nu.

Ce este foarte important sa fie avut in vedere sunt  drepturile parintelui cu care nu mai locuieste minorul. De exemplu acesta poate cere sa fie informat legat de starea copilului saptamanal sau lunar in functie de intelegerea parintilor.

Si mai mult in considerarea interesului superior al copilului, dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu copilul, prin orice mijloace.

Instanta va incuviinta programul de vizita in asa fel incat interesul superior al copilului sa triumfe, deoarece un divort reprezinta separarea parintilor, nu si separarea de copil, iar pastrarea legaturilor firesti dintre parinte si copil trebuiesc continuate indiferent de motivele de divort.

Acestea fiind doar niste idei prezentate pe scurt, pentru orice informatii nu ezitati sa ne contactati!!