După 3 ani de lucrari si investitii pe masura (45,3 milioane de lei + TVA), Palatul de Justiție din Oradea a fost inaugurat, oficial, in luna martie a acestui an (2016). Cele trei instante locale (Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea) dispun astfel de unul dintre cele mai elegante sedii din Romania.
Odata cu inaugurarea Palatului, in urma discutiilor cu numerosi colegi avocati, am remarcat cateva disfunctionalitati pe care mi-am propus sa le sintetizez intr-o lista ce va fi inaintata Baroului Bihor si instantelor de judecata pentru solutionare. Am enumerat, in cele ce urmeaza, cateva aspecte care, daca ar fi rezolvate, ar imbunatati simtitor modul de lucru in noul Palat de Justitie.
Ii rog, pe aceasta cale, pe colegii care ar avea de adaugat propuneri la aceasta lista sa trimita aceste idei pe adresa de e-mail a cabinetului de avocatura Cristian Rusu (av.cristianrusu@gmail.com) sau sa le enumere intr-un comentariu lasat la acest articol.
- Deschiderea accesului avocatilor pe scarile principale catre etajele 1 si 2, spre salile de judecata – un asemenea acces ar uşura traseul avoacatilor inspre salile Tribunalului si ale Curtii de Apel si ar repune in limite firesti conditia avocatilor de a avea acces pe actualele scari de serviciu din dreptul toaletelor. In plus, la acest moment, scarile sunt practic nefolosite, nu s-ar obtura traseul magistratilor, fiind vorba de acces doar inspre salile de judecata, nu şi spre birourile acestora (s-ar desfiinta doar ingradirile pe acest traseu din dreptul scarilor ce duc la etaje). Motivele de siguranta, in caz de incendiu/catastrofa, pe aceste scari largi impun de asemenea solutia propusa.
- Deschiderea accesului avocatilor catre iesirea dinstre strada Fr. Schubert – solutia se impune atat ca masura de evacuare de urgenta, cat si ca facilitare a acesului inspre arhivele Judecatoriei si Tribunalului, cat si ca solutie anti-stress la raspunsurile de claustrofobie, avand in vedere singura iesire din subsol existenta acum.
- Deschiderea unui acces direct pentru avocati din partea din fata inspre partea din spate pentru facilitarea accesului la arhivele Judecatoriei si Tribunalului sau mutarea acestora in partea din fata a cladirii – solutia se impune pentru a se evita iesirea prin strada pentru a avea acces la aceste arhive.
- Folosirea ca sala de judecata a celei de-a treia săli a Curtii de Apel, cea aflata deasupra intrarii principale (aceasta este pregatita cu aparatura necesara dar e folosita doar ca sala de consiliu desi are marimea unei sali de judecata obsinuite). Situatia este similara si la Tribunal (tot deasupra intrarii principale) insa nu am vazut aceasta sala, ea fiind inchisa – solutia se impune pentru decongestionarea salilor din subsol.
- Limitarea salilor de penal in subsol (este vorba despre sala 3 folosita si de completele penale) – solutia se impune avand in vedere ca, in subsol, accesul si traseul escortelor este asigurat si, in plus, s-ar obtine decongestionare salilor rezervate completelor civile, in masura in care completele civile ale Judecatoriei oricum nu dispun de sali suficiente
- Organizarea completelor in asa fel incat sa nu mai existe suprapuneri sau sedinte de la ora 12.00 – prin urmarea pasilor de mai sus, acest deziderat s-ar putea realiza foarte usor.
- Asigurarea unui program la arhive separat, pentru avocati şi pentru public.
- Asigurarea la arhive a unui copiator – desigur, operator privat, contra cost.
- Reorganziarea serviciilor de arhive intr-o locatie apropiata una de alta (indiferent in ce locatie) pentru a se putea asigura deservirea de catre un singur copiator.
- Asigurarea unei sali potrivite pentru avocati, in partea din fata a cladirii (eventual la subsol) pentru a se asigura accesul util spre salile de judecata – actuala locatie, in spatele cladirii, face total inutila aceasta sala, in masura in care, cu exceptia a doua sali, toate celelalte sunt in partea din fata a cladirii. Imaginati-va ca iarna trebuie sa venim in spatele cladirii, sa ne punem paltoanele, sa iesim doar in robe pana in partea din fata, la salile de judecata, iar la finalizarea programului, ciclul se reia in sens invers
- Asigurarea unui bufet de incinta – este necesar pentru a ne putea retrage sau astepta in mod civilizat in intervalul dintre sedintele de judecata – solutia ar decongestiona coridoarele si ar reduce stresul creat de o multime de avocati care asteapta in salile de judecata sau pe coridoare.
- Montarea unor pupitre mobile in fata salilor de judecata pentru a putea fi depuse listele de judecata – deja aceasta propunere a fost realizata cu privire la 3 sali ale Judecatoriei.
Super idei.
Poate ar trebui sa se elibereze mai mmulte sali, pe organizarea sediului avut anterior renovarii, in aceasta maniera putand scapa de claustrofobie, si chiar de un eveniment gen COlectiv ( ma refer la inexistenta unei iesiri in caz de incendiu, calamitati, etc.)
Insa la capitolul copiator, nu este chiar atat de necesar pentru avocati in conditiile in care in Regulamentul de ordine interioara se prevede in mod expres faptul ca se pot face fotografii din dosar, in baza unei cereri depuse la arhivar. Interesant este faptul ca in localitatile mai mici se respecta aceste prevederi, insa la instantele din Oradea cererile de acest gen isi gasesc un raspuns negativ. Oare de ce?
Foarte buna propunerea de acces pe scarlile principale. Scara de serviciu e prea ingusta nu doar pentru avocati/consilieri juridici, ci si pentru justitiabili, din aceleasi motive de siguranta. E vorba de scara frontala?
Ar fi fost si mai bun accesul pe scara dinspre strada Tribunalului, dar din pacate, s-a zidit la etaj accessul catre fosta sala 3. Accesul dinspre str. Tribunalului avea avantajul ca se putea deschide, totodata, acces pe scara de subsol aferenta, mai larga. In caz de urgenta ar fi mai usor de iesit, fata de actualul coridor principal de subsol, destul de intortocheat. Nu stiu daca inspre str Schubert este acces
direct la subsol. Asa s-ar fi putut ajunge mai usor si la arhivele din spate.
Mutarea mai multor sali la suprateran.
Arhivele sa fie mai accesibile si sa beneficieze de mai mult spatiu, inclusiv pentru studiu dosare.
Mutarea arhivelor in apropierea registraturilor, pentru o mai mare operativitate si accesibilitate, nu la nivele diferite, cum e acum.
Spatii mai mari pentru registraturile Judecatoriei si Tribunalului. Actuala locatie, in care se intra dintr-un hol mic, este prea inghesuita.