Sectorul bancar din Europa de Est cunoaşte o perioadă de ascensiune în condiţiile în care cheltuielile de consum au explodat iar dobânzile încep să crească.
Băncile poloneze Bank Pekao SA şi PKO Bank Polski SA au anunţat că vor acorda acţionarilor dividende mai mari. Diviziile Erste Group Bank AG (care deține Banca Comercială Română – BCR) şi Societe Generale SA (care deține Banca Română pentru Dezvoltare – BRD) au fost stimulate de înăsprirea politicii monetare în Cehia, în timp ce băncile din România profită de pe urma faptului că economia înregistrează un ritm de creştere care se apropie TEORETIC de două cifre. Chiar şi Ungaria, ţară care a experimentat cea mai mare bancă taxă pe bănci din Europa, a ajuns la un armistiţiu cu sectorul bancar.
In acest context, declaratia Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, cum că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani şi mesajul că Fiscul „cunoaşte aceste operaţiuni şi nu le mai tolerează” pentru că „România nu este o ţară de mâna a treia” nu e deloc suprinzatoare. „Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa,
Concluzia acestui material nu vrea sa fie una profesionista : in ciuda barfelor si predictiilor pesimiste in materie bancara, care induc ideea că băncile suferă pierderi motivate printre altele de creditele acordate consumatorilor nemultumiti, realitatea e alta – in Europa de Est gasim nu doar femei si vodca ieftine, ci si credite ieftine.
Nu uitati insa plida CHF-ului, nimic nu e mai scump decat creditul ieftin.
Comenteaza